joi, 19 iunie 2008

ghid terapeutic in osteoporoza
Osteoporoza

Osteoporoza este o boală sistemică a scheletului, ce duce la fragilitate osoasă, cu mare risc de producere a fracturilor, chiar în condiţiile unor accidente nesemnificative.

De ce devin fragile oasele la bolnavii de osteoporoză?

Boala este o consecinţă a reducerii cantitative a masei osoase, ce duce la modificarea arhitecturii oaselor, acestea devenind din ce in ce mai subţiri, cu interiorul moale şi poros, de unde şi numele bolii.
Sãnãtatea sistemului osos începe încã din viaţa intrauterinã şi se continuã apoi în perioada de sugar, copil – adolescent perioadã extrem de criticã deoarece maximum densitãţii osoase se atinge în jurul vârstei de 30 ani dupã care scade implacabil într-un ritm mai accentuat sau mai scãzut. Este, deci extrem de important factorul alimentar în construirea unui sistem osos sãnãtos şi în menţinerea sãnãtãţii acestuia. Prin aport alimentar corect, dietã diversificatã şi echilibratã şi un stil de viaţã sãnãtos activ se poate crea şi menţine o stare de sãnãtate optimã a sistemului osos pânã la vârste înaintate.
Mãrimea masei osoase maxime (PBM) este determinatã atât de factori de mediu, alimente, alimentaţie, activitate fizicã, greutate corporalã, hormoni – sex, dar şi genetic. Procesul continuu de remodelare osoasã asigurã adaptarea scheletului la schimbarea factorilor de mediu, stilului de viaţã, aportului şi comportamentului alimentar, menţinerea concentraţiei de calciu în fluidele extracelulare şi repararea fracturilor microscopice şi macroscopice. Când aportul de calciu biodisponibil din dietã este insuficient şi/sau când procesele de absorbţie sunt perturbate, resorbţia osului devine preponderentã în comparaţie cu reconstrucţia, apãrând maladiile provocate de fragilizarea structurilor osoase – OSTEOPOROZA.
Această stare patologică se caracterizează deci printr-o cantitate atât de scăzută de material osos, încât fractura se produce chiar şi atunci când osul este supus la o forţă minima, de exemplu o alunecare în casă ori pe gheaţă, cele mai grave fiind fracturile de bazin, de coloană vertebrală ori col femural (şold).
Pe toată durata vieţii se desfăşoară un proces continuu, imperceptibil, de remodelaj osos, la care iau parte două tipuri de celule: unele care distrug şi altele care depun material osos.
În remodelarea unui os, femeia pierde 50% din partea spongioasă şi 35% din cea corticală, în timp ce barbatul pierde 35%, respectiv 20%.
Această rarefiere începe după 35-40 de ani, accentuandu-se la menopauză, pe o perioadă de 10 ani, când pierderea este de 1-2%, faţă de doar 0,3% în rest.
Dramatică de-a dreptul este reducerea masei osoase în cazul înlăturării ovarelor, cand se pierde 12% material osos în primii doi ani de la operaţie.
Osteoporoza poate afecta însă şi femeile mai tinere, vârstnicii şi adulţii cărora le creează un mare risc de fracturi, cu grad mai ridicat de dificultate în vindecare. Se poate spune că osteoporoza este o boala ce rezulta din tulburarea mecanismului de remodelare a osului, când se resoarbe mai multa substanţă osoasă şi se depune în loc mai puţină.
Este însa o boală ale carei consecinţe sint foarte grave, în circa 60 la sută din cazuri ea fiind cauza unor handicapuri severe sau chiar a unor decese (fractura de şold este fatală în 30 la sută din cazuri). În afară de aceasta, recuperarea este incompletă, iar în 30 la sută din cazuri este nevoie de îngrijiri costisitoare pe termen lung.Factorii ce produc boala

Motivele apariţiei osteoporozei nu sunt pe deplin cunoscute şi nu există un acord asupra lor. În mare, ea este rezultatul urmatoarelor cauze: modificări în starea de sanatate legate de înlăturarea ovarelor şi deci instalarea unei menopauze chirurgicale timpurii, menopauza prematura, absenţa menstruaţiilor (amenoree), creşterea secreţiei glandei tiroide, boli cronice ale rinichilor, diabet zaharat, afecţiuni cronice ale intestinelor, suferinţe psihice grave cu abolirea poftei de mâncare, alcoolism avansat, poliartrită reumatoidă, imobilizare îndelungată la pat.
Alte cauze ce pot fi menţionate: aport scăzut de calciu, anemii cronice, sechele după operaţii pe stomac şi intestine, abuz de cafea, tratamente îndelungate cu cortizon, diuretice, antiacide ori extracte de tiroidă, absenţa expunerii la soare, deci scăderea vitaminei D, înalţime sub 1,60 m.
Factorii ereditari incriminaţi în osteoporoză se referă la sexul feminin, mult mai expus la această maladie (mai ales în primii ani după instalarea menopauzei), în special în cazul femeilor cu siluetă zveltă şi pielea de culoare albă.

Când poate afirma o persoana ca suferă de osteoporoză?

În general, prezenţa acestei boli nu poate fi detectată decât în momentul când survine o fractură, iar inainte de aplicarea tratamentului ortopedic se face un examen radiologic, acesta fiind esenţial în stabilirea diagnosticului. Foarte rar, simptomele bolii sunt observate la ambele sexe, dar mai mult la femei aflate la o vârstă înaintată, prin dureri severe şi prin scăderea în înălţime a persoanei respective din cauza tasării vertebrelor. Este esenţial ca persoanele trecute de 50 de ani şi care ştiu că prezintă un risc de osteoporoză să consulte medicul. Osteoporoza este o problemă de "graniţă" între reumatologie, endocrinologie, ginecologie, medicină generală, geriatrie, ortopedie şi necesită un examen obligatoriu radiologic şi de laborator.

Cand trebuie sa te temi de osteoporoza?

• Dacă ai cel putin 65 de ani.
• Dacă eşti la menopauză şi ai cel puţin unul din factorii de risc de mai jos: istoric de osteoporoză sau fracturi provocate de osteoporoză la mamă, soră, bunică; ai intrat mai devreme la menopauză; suferi de tulburari endocrinologice; esti fumatoare; ai o alimentaţie săracă în lactate, ouă, peşte.
• Dacă după ce ai intrat la menopauza ai suferit o fractură osoasă de orice fel.


Ce trebuie întreprins pentru prevenirea şi tratarea acestei maladii?

Osteoporoza nu este un reumatism în adevaratul sens medical al cuvântului, dar la fel ca şi pentru acest grup de boli, înainte de a începe un tratament cu medicamente antireumatice, trebuie pusă întrebarea:
Cum staţi cu stomacul şi cu intestinele?
Motivaţia întrebării, foarte importantă pentru bolnav, constă în faptul că medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene de sinteza - deci necortizonice - folosite fără discernământ şi în osteoporoză, produc leziuni hemoragice digestive, chiar administrate injectabil sau sub formă de supozitoare.
Cercetători competenţi afirmă că aceste medicamente pot ele însele să perpetueze o boală inflamatorie reumatismală, prin microleziuni intestinale, leziuni ce pot sta şi la originea multor afecţiuni cronice degenerative.
Diagnostic şi semne clinice
Osteoporoza comuna este clasic împărţită în: osteoporoza de tip I, care se manifestă prin dureri, iar radiologic prin tasări vertebrale, şi osteoporoza de tip II, care este osteoporoza fiziologică a senescenţei, ce se exprimă prin îmbătrânirea normală a scheletului şi se întilneşte la toţi subiecţii vârstnici.Cea de tip I afectează femeile aflate la 15-20 de ani după menopauză, iar cea de tip II se întâlneşte la ambele sexe, însă după vârsta de 70 de ani.
Semnele clinice sunt: dureri de tip mecanic, calmate de repaus, cele vertebrale (tasări) sau date de fracturi (antebraţ, col femural).
Alte semne sunt: deformarea rahisului (cifoza accentuată, hiperlordoză lombară) şi limitarea mobilităţii segmentului interesat.
Radiologic, se constată creşterea difuză a transparenţei osoase, tasări vertebrale.
Diagnosticul se pune pe seama prezenţei simptomelor clinice (dureri osoase locale sau generalizate) şi prin metode cum ar fi radiografia simplă, metode imagistice complexe, tomografia computerizată cantitativă.
Până la diagnosticul propriu-zis, prin testele de screening se urmăreşte însa depistarea precoce a pacienţilor cu risc osteoporotic.

Risc maxim la europene şi asiatice minione

Ea nu este însa o fatalitate, dacă este prevenită din timp. Riscul maxim de boala se întâlneşte la femeile albe şi asiatice care sunt minione sau la cele cu istoric familial pozitiv.
Printre factorii de risc se numară deficitul estrogenic, menopauza, reducerea exerciţiilor fizice, bolile endocrine, fumatul, alcoolul, cafeaua, afecţiunile digestive, respiratorii şi ginecologice.


E bine să ne tratăm de mici

Dat fiind faptul că prevenţia rămâne extrem de importantă în osteoporoză, cele mai cunoscute modalităţi de profilaxie sunt: identificarea adolescenţilor cu risc pentru această boală, începrea profilaxiei încă din perioada prepubertară (în jurul virstei de 10 ani), care să dureze până pe la vârsta de 20 de ani, şi tratament ulterior.
Acesta constă în repaus, administrarea de estrogeni, calciu, vitamina D, fosfor în cure discontinui, dar repetate, calcitonona, biofosfaţi (totul se va face sub supraveghere medicală, în funcţie de caracteristicile bolii), kinesiterapie (masaj, mobilizare uşoară).Prevenţia rămâne însă de importanţă covârşitoare, dat fiind faptul ca nu există efectiv nici o metodă de restabilire a calitaţii osului atins de osteoporoză.
Tratamentul profilactic al osteoporozei începe din copilărie şi constă într-o dietă bogată în calciu şi exerciţii fizice complexe şi nu se încheie practic niciodată.
Boala poate trece neobservată până pe la 60-65 de ani
Majoritatea oamenilor nu-şi dau seama că ceva nu este în regulă cu ei decât atunci când se rupe ceva.
Ţesutul osos este un ţesut viu, fiind rezultatul unui echilibru, în care are loc şi depunere de os, dar şi pierdere de os.
Când acest echilibru este întrerupt şi masa osoasă se diminuează, apare osteoporoza: după vârsta de 35 de ani, pierderea de os depăşeşte depunerea, oasele devin din ce în ce mai fragile, structura lor asemănându-se cu cea a unui burete cu multe găuri. Osul devine deci poros, iar la cel mai mic şoc se poate rupe. Boala poate trece neobservată până pe la 60-65 de ani, dar ea îşi anunţă prezenţa prin pierderea de înălţime, tasări ale vertebrelor sau fracturi.
Dacă doriţi să preveniţi sau sa opriţi evoluţia osteoporozei, trebuie să vă menţineţi forma fizică şi să vă alimentaţi cât mai corect.


Cum se tratează osteoporoza?

• Obiectivul principal il prezintă prevenirea fracturilor osteoporotice.
• Deoarece fracturile de şold sunt cele mai traumatizante şi ameninţă chiar şi viaţa, tratamentul trebuie să prevină apariţia fracturilor vertebrale.
• Tratamentul trebuie sa fie cat mai bine tolerat pentru că osteoporoza, ca şi alte boli cronice, necesită tratament pe termen lung.
Osteoporoza, ca orice alta boală, este mai bine să o previi de cât să o vindeci. Pentru a-ţi asigura o bătrâneţe liniştită nu trebuie să depui eforturi prea mari în tinereţe. Dacă îţi construieşti un stil de viată sănătos şi renunţi, de exemplu, la fumat, primul pas este făcut. De tine depinde sănatatea ta şi ea ar trebui ca acesta să fie principalul tău scop
Calciul este important. În afara de doza zilnică, se recomandă ca femeile să ia în plus 1.200-1.500 mg de calciu pe zi, iar barbaţii nu mai mult de 1.000-1.200 mg.
Vitamina D este şi ea la fel de importantă. Ea e "fabricată" atunci când pielea este expusă la soare, dar persoanele în vârsta şi cele cu pielea mai închisă la culoare ar trebui sa ia suplimente de vitamina D, deoarece corpul lor nu o procesează în cantităti suficiente. Rolul acestei vitamine în dezvoltarea şi remodelarea oaselor este cunoscut de mult timp.Calciul nu poate fi folosit în organism dacă aceasta vitamină lipseşte sau se află într-o formă inactivă. Peste 80% din bolnavii de toate cauzele internaţi într-un spital au deficit de vitamina D.
Principalele cauze ce conduc la acest deficit (nu numai în osteoporoză) sunt: aport scăzut de alimente bogate în vitamina D (ficat, peşte, ouă - un ou aduce 70 de unitaţi, lapte - 250 ml lapte aduc un aport de 100 unitaţi), o insuficienta expunere la soare (doar expunerea mâinilor şi a feţei - aproximativ 600 cm2 de piele, pe o durată de 10 minute, asigură necesarul vitaminic pentru câteva zile), unele tratamente anti-convulsive, boli de rinichi, hipertensiune arteriala, diabet zaharat, lipsa soarelui în sezonul de iarna, hormonul glandei paratiroide crescut, scăderea calciului în sânge. La bătrâni, expunerea redusă la soare şi hrana săracă în vitamina D sunt factori majori ai deficitului acestei vitamine.De mare importanţă practica poate fi o observatie comunicata de curand, si anume ca deficitul de vitamina D poate sa produca un sindrom dureros.Iata de ce se recomanda ca in prezenta unei dureri, inainte de a lua antinevralgice, sa se evalueze starea la zi a vitaminei D in organism, evitand astfel medicamentele ce pot altera si mai mult metabolismul acestei vitamine.
Iata şi alte vitamine şi minerale de importanţă vitală pentru oase:

  • Vitamina C poate fi considerată un adevarat "bloc" care fabrică colagen (acesta este unul din primele elemente care ajută la formarea oaselor). Unele cercetari arată ca femeile care iau suplimente de vitamina C au oasele mai puternice. Este recomandabil sa consumaţi alimente şi fructe cu vitamina C: citrice, roşii, capşuni, pepene galben, ardei, broccoli si cartofi. Oricum, în afara de acestea, este bine sa luati şi un supliment de 200 mg de vitamina C pe zi.
    Magneziul este alt mineral care ajută la formarea oaselor; densitatea acestora este mai mare la persoanele care au o dietă bogată în magneziu, cel puţin aşa arată studiile. Alimentele în care se gaseşte magneziul sunt: verdeţurile, legumele, cerealele integrale, produsele lactate, nuci, seminţe şi cartofi. Nu este bine să luaţi suplimente de magneziu dacă aveţi probleme cu rinichii.
    Vitamina K, sau potasiul, nu trebuie luat sub formă de pastile (suplimente), decât daca asa vă spune doctorul. Aceasta vitamină încetineşte îmbătrânirea oaselor şi mareşte rata de vindecare a leziunilor de la nivelul oaselor (fracturi, etc). Se gaseşte în verdeţuri şi în uleiul de masline, dar şi în fructe (banana, etc.) şi legume (cartoful). Studiile arată că oamenii care consumă alimente bogate în potasiu au oasele mai dense.

Apa şi osteoporoza

Cunoscand ca toate oasele au mici orificii prin care penetreaza vase de sange, apare foarte logic ca in cazul tratamentului osteoporozei sa se asigure un aport sporit de apa pentru pastrarea unui sange cat mai putin vascos, cat mai fluid. Seara, se recomanda administrarea unei mici cantitati de apa cu o tableta de calciu, in scopul de a compensa scurgerea de calciu prin urina, ce are loc in a doua jumatate a noptii.

Alte sfaturi:
Încercaţi să mâncaţi produse din soia. Unele studii au descoperit ca mâncarea din soia ajută, poate şi pentru că are un conţinut ridicat de fitoestrogen. Consumaţi doua porţii de zi.
Nu exageraţi cu sarea. Sodiul pe care îl conţine sarea creşte cantitatea de calciu pe care o pierde cuprul. Reduceţi sau eliminaţi sarea din alimentaţia dvs.
Evitaţi dietele foarte bogate în proteine. Cercetările arată că prea multe proteine duc la pierderea unei cantitaţi mari de calciu, prin urină.
Mai puţin alcool. Consumul de alcool în cantităţi mari reduce capacitatea corpului de a absorbi calciul. Pe de altă parte, un pahar de vin pe zi ajută la intărirea oaselor.
Este important de stiut ca medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene de sinteza (Diclofenac, Indometacin, Voltaren s.a.) impiedica resorbtia de calciu din intestin la femeia aflata dupa menopauza.
Terapia cu fluor nu s-a impus, deoarece nu a convins şi, pe deasupra, dozele de peste 50 mg (necesarul considerat eficient fiind 150 mg) produc deseori dureri greu de suportat.
Manganul trebuie asigurat printr-o alimentaţie cât mai variată şi mai puţin prin tablete.
Tratamentul substitutiv hormonal al menopauzei (am arătat că ea este evident implicată în osteoporoză) este util, dar numai cu o atentă cântărire a raportului beneficiu/risc, dată fiind incidenţa crescută a tumorilor de uter, san sau ovare, la asemenea tratament.
Durerile, dacă sunt prezente, recomand să fie combătute mai puţin cu medicamente şi mai mult cu mijloace naturale, deoarece toate tratamentele cu preparate antireumatice sunt frecvent urmate de efecte nedorite. Se poate apela la bai "neutre" practicate la o temperatura de 36 grade Celsius (care nu modifică temperatura internă a corpului), timp de 30-40 minute, în poziţie sezândă, iar pe durata ei se pot face tentative "imaginative", adica să vă inchipuiţi că nu vă mai doare nimic, că tot corpul este mai uşor, că totul este bine.
Se poate apela la presopunctură şi acupunctură, la homeopatie, bioenergie etc., dar este preferabil să se folosească cât mai puţine medicamente. Proteinele morfogene reprezintă marea speranţă de vindecare viitoare a osteoporozei şi nu numai, ele permiţând vindecarea în câteva zile a fracturilor.
De asemenea, fac să crească dinţi în locul celor extraşi, iar unii cercetători avansează părerea că în 10-15 ani nu va mai fi nevoie ca o echipă de 10-15 chirurgi să aplice timp de 15 ore o grefa de braţ în locul unuia amputat accidental, deoarece folosind aceste proteine morfogene, segmentul amputat va creşte din nou.
Deşi nu figurează printre primele cauze de deces, osteoporoza este o afecţiune de temut, deoarece ea poate acţiona ani de zile, fără a putea fi detectată.
Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sanataţii, ea se numără printre bolile majore ale epocii moderne, tributară unui anumit stil de viaţă, dar şi prelungirii duratei de viaţă.
În mod obişnuit, femeile sunt victimele obişnuite ale osteoporozei, datorită pierderilor osoase în urma menopauzei, pierderi induse de deficitul estrogenic.
Circa 40-50 la sută din femeile de peste 50 de ani prezintă condiţiile necesare ale unor fracturi de natură osteoporozică. Barbaţii, în schimb, sunt mai puţin atinşi, ei dezvoltând osteoporoza la vârste mai înaintate.


Biodisponibilitatea Calciului din alimente şi suplimente alimentare


Calciul este absorbit pe douã cãi, difuzie pasivã şi transport activ, acestea fiind reglate prin mecanisme metabolice complexe. Pentru ca organismul sã poatã folosi calciul din alimente şi/sau suplimentele alimentare, acesta trebuie sã se afle în forme organice şi în anumite raporturi faţã de alte minerale, non-nutrienţi, macro- şi micronutrienţi. Astfel raportul optim dintre calciu şi fosfor trebuie sã fie de 4:1, iar raportul Calciu / proteine ~ 20. când fosforul se gãseşte în cantitate mai mare faţã de raportul optim el împiedicã absorbţia Calciului, dar în acelaşi timp blocheazã şi absorbţia Magneziului esenţial şi el pentru sãnãtatea sistemului osos şi protejarea Calciului. Astãzi dieta modernã cu alimente procesate, furnizeazã constant cantitãţi mult mai mari de fosfor dezechilibrând balanţa celor douã minerale şi având ca efect eliminarea Calciului din oase. Vitaminele necesare fixãrii Calciului sunt: vit. D, A, vit. C şi K. Pe lângã acestea acizii graşi esenţiali cu lanţ lung, ce se gãsesc în uleiul de peşte şi în peştele gras, macrou, hering, somon, sardele, joacã de asemenea un important rol. Alte microelemente sunt esenţiale pentru fixarea Calciului în structurile osoase: Zincul, Cupru, Siliciu, Fluorul, Manganul, Borul. Fierul hemic este şi el important mai ales pentru sãnãtatea mãduvei osoase hematopoetice.În prezent este demonstrat şi rolul non-nutrienţilor, fitochimicalelor, în special din clasa izoflavonelor (fitoestrogeni). Fitoestrogenii din soia inhibã resorbţia osoasã prin intermediul unor factori care moduleazã reglarea activitãţii osteoclastelor. Se recomandã un aport alimentar minim de 75 mg izoflavone zilnic pentru consolidarea sistemului osos, mai ales femeilor pre şi postmenopauzale.
Aportul de calciu este foarte important pentru prevenirea şi stoparea osteoporozei, mai ales că osul pierdut nu mai poate fi recuperat, oricât ar creşte cantitatea de calciu ingerată.
Pentru adulţi se recomandă un aport de circa 1.000 mg calciu/zi, iar pentru femeile aflate în postmenopauză şi barbaţii trecuţi de 65 de ani, acesta va fi de 1.500 mg/ zi.
Laptele pasteurizat, degresat sau fiert este o foarte bună sursa de calciu, la fel cerealele integrale, soia, sardinele, seminţele de floarea-soarelui, alunele, nucile, fasolea uscată, legumele de culoare verde.
Dacă dieta este săracă în calciu, se pot folosi suplimente. Administrarea zilnică a unei combinaţii de calciu, magneziu, vitamina D şi bor poate preveni osteoporoza.
Există de asemenea o relaţie pozitivă între aporturile alimentare în zinc, magneziu, potasiu, fibre si vitamina D şi masa osoasă.
Micronutrimenţii prezenţi în fructe şi legume au un efect benefic asupra calitaţii oaselor.
Studiile au arătat ca femeile care în copilarie au consumat multe fructe (1-4 ori pe zi) au densitatea osoasa mai buna la nivelul colului femural decât celelalte.
Practicarea exerciţiilor fizice în mod regulat, mersul pe jos ajută la menţinerea densitaţii osoase, întărind în acelasi timp muşchii, ceea ce previne riscul căderilor. Joggingul, gimnastica aerobica solicită coloana vertebrală şi de aceea nu sint indicate.

Dieta alimentara - mijloc natural de întărire a oaselor


Există părerea că prin alimentaţia cu crudităţi şi post poate fi, dacă nu vindecată, cel puţin semnificativ ameliorată orice boală, inclusiv osteoporoza, deoarece modul greşit de alimentaţie reprezintă cauza principală a degenerării oaselor (a încheieturilor şi nu numai a lor). Moderaţia ar trebui să devină "regulă de aur" a regimului alimentar.
Persoanele cu exces ponderal trebuie să ştie că celulele grase din corp eliberează hormoni cu rol de diminuare a calciului din oase. De asemenea, nici articulaţiile nu pot rezista mult timp la plusul de kilograme. În consecinţă, aceste persoane trebuie sa reducă din raţia zilnica de calorii dar - atenţie! - să crească în acelaşi timp aportul cotidian de apă.
Orice cură de slabire care nu ţine cont de această recomandare aduce în mod sigur consecinţe grave. Întrucat osteoporoza este o boală produsă în mod cert prin demineralizare (calciu, fosfor, magneziu, fier, mangan etc.) sau prin carenţa de vitamina D, este absolut necesar ca alimentele consumate să asigure aceste elemente ce intră în alcătuirea oaselor (calciul se găseşte în lapte şi derivatele sale, carne, peşte, pâine, spanac, fructe, nuci .
Excesul de proteine duce şi el la osteoporoză, chiar la tineri, şi invers, consumul sporit de vegetale are efect protector. Lipsa enzimelor din hrană, prin orice prelucrare termica a alimentelor, duce la deprecierea mineralelor, favorizând apariţia bolilor oaselor.
Toate acestea ar putea explica constatarea că peste 3/4 din populaţie are conţinutul de calciu din organism mai mult sau mai puţin scăzut.
(Atentie!Laptele conţine mai mult calciu decât alte produse alimentare, iar drojdia de bere - mai multe enzime decât iaurtul).Alimente şi suplimente recomandate pentru sanatatea sistemului osos


Peştele gras oceanic (macrou, hering, somon sãlbatic, sardele) conţine cantitãţi apreciabile de calciu cu înaltã biodisponibilitate (~100 – 130 mg/100 g), dar şi vitamina D şi acizi graşi esenţiali cu lanţ de carbon lung.Acizii graşi esenţiali cu lanţ lung omega 3 (EPA, DHA) au şi un rol important în diminuarea inflamaţiilor provocate de poliartrita reumatoidã.
Lactatele proaspete fermentate probiotice (Iaurt natur) bogate în calciu (~ 190 mg/100 g) cu înaltã biodisponibilitate, conţin lactobacili şi bifidobacterii cu acţiune imunomodulatoare, de reglare a microflorei intestinale, asanare de metaboliţi toxici, carcinogeni..
Cu excepţia produselor proaspete fãrã adaosuri, fermentate, celelalte produse lactate, în special laptele FLUID, vor fi consumate în cantitãţi reduse deoarece în ultimul timp s-au demonstrat urmãtoarele:- proteinele din lapte acidificã mediul intern şi pentru unele persoane sunt alergene;- lactoza este absorbitã dificil antrenând şi o malabsorbţie de calciu;- raportul Calciu / Fosfor este dezechilibrat în favoarea fosforului, reducând absorbţia calciului şi blocheazã în acelaşi timp şi absorbţia magneziului;- consumul excesiv de lapte fluid este incriminat în creşterea prevalenţei cancerelor de sân şi prostatã;- înlocuirea laptelui matern în alimentaţia sugarului cu lapte de vacã mãreşte riscul de apariţie al diabetului insulinodependent (TIP 1), printr-un mecanism autoimun declanşat de proteinele laptelui la nivelul celulelor mastocite din intestin.
Proteinele
Sunt recomandate proteinele de originã animalã şi vegetalã cu valoare biologicã ridicatã din carne slabã, ouã, peşte, dar fãrã a se depãşi 1 g proteinã / kg corp / zi. Depãşirea acestei valori modificã echilibrul acido – bazic crescând calciuria.În contrast cu proteina animalã, proteina din soia are un efect neglijabil în eliminarea pe cale urinarã a Calciului.
Pâinea, pâinea de secarã, cerealele integrale minimal procesate fãrã glazuri de zaharuri, cuverturi de ciocolatã etc. sunt surse de magneziu, fier, fibre, vitamine.
Nucile, alunele şi migdalele sunt surse de proteine vegetale valoroase, minerale, acizi graşi esenţiali..
Bananele şi prunele conţin potasiu şi magneziu reechilibrând balanţele Ca / P / Mg / K.
Sunt deasemenea recomandate în dieta profilactica a osteoporozei: seminţe in, fructe mare, alcool, seminţe de in, alimente cu conţinut mare de magneziu şi potasiu , fructe şi legume cu conţinut mare de magneziu,legume cu vitamina K.
Produse naturiste folosite în profilaxia şi tratamentul osteoporozei:
Strong Bones Calcium/Magnezium, Shark Aid (cartilaj de rechin), Super Soya Lecithin (sau Triple Potency Lecithin). Alte produse naturiste utile in osteoporoza: Joint Protex, Vitamina C (C-Plus Flavonoid, C-500, C-1000), Menopausal Formula, Senior Formula, Lion Kids Punch with Vitamin D, Bee Power Royal Jelly, Evening Primrose (Primula sau Luminiţa de seaă), Omega3 (ulei de somon).

Suplimente alimentare de Calciu
Cele mai utile suplimente sunt cele care conţin calciu chelat, citrat de calciu, calciu marin (corali). Atenţie însã la suplimentele pe bazã de dolomitã, scoici, oase care pot fi contaminate cu metale grele toxice (mercur, plumb, arsenic, cadmiu).Ca o recomandare generalã vor fi preferate alimentele proaspete cât mai puţin prelucrate industrial, legumele şi fructele crude, în contextul unei diete variate.

STRONG BONES CALCIUM/MAGNEZIUM - 3x1 capsule/zi.
SHARK AID (Cartilaj de rechin) - 3-6 tablete/zi.
SUPER SOYA LECITHIN (sau TRIPLE POTENCY LECITHIN) - 3x1 capsule/zi.

Alte produse naturiste CaliVita utile în tratamentul osteoporozei: Joint Protex - 3x1 tablete/zi, Vitamina C ( C-Plus Flavonoid, C-500, C-1000) - 3x1 tablete/zi, Menopausal Formula - 3x1 capsule/zi, Senior Formula - 3x1 tablete/zi, Lion Kids Punch with Vitamine D - 3x1 tablete/zi, Bee Power Royal Jelly - 3x1 capsule/zi, Evening Primrose (Primula sau Luminita de seara) - 3x1 capsule/zi, Omega 3 (ulei de somon) - 3x1 capsule/zi. Tratamentele naturiste
În prevenirea şi combaterea osteoporozei sunt deosebit de eficiente dacă sunt aplicate corect.
MineralPlus
Compoziţie :
carbonat de calciu 835.00 mg (334mg Ca)
oxid de magneziu 222.00 mg (133mg Mg) sulfat de zinc 14.00 mg (5mg Zn)
vitamina D 125 UI.
Efecte:
MINERALPLUS însumează acţiunea calciului, magneziului, zincului şi a vitaminei D, asocierea acestor elemente fiind esenţială ca adjuvant în tratamentul pentru osteoporoză, osteomalacie, spasmofilie, tetanie, hipoparatiroidoism, diferite boli nutriţionale.
MINERALPLUS poate avea efecte benefice şi în tratamentul hipertrofiei beningne a prostatei, în creşterea imunitaţii organismului, în afecţiuni ale pielii, părului şi unghiilor, etc.
Este un produs recomandat in perioadele de efort fizic si activitate mentala intense.
Potenta Optima Calciu-Magneziu-Zinc+Vit.D Chelatinate 200 Tablet
Se recomană persoanelor cu deficienţă de calciu, care asimilează greu calciul precum şi persoanelor predispuse sau suferind de osteoporoz.
Majoritatea Suplimentelor Nutritive de pe piaţa oferă Calciu sub formă de Carbonat de Calciu sau Citrat de Calciu. Acestea trebuie descompuse de catre organism ceea ce se întâmplăî doar într-o proporţie foarte mică, restul eliminându-se prin urină. Mineralele chelatinate sunt minerale elemntare pure combinate cu diferiţi aminoacizi şi/sau oligopeptide. Prin chelatinare mineralele sunt absorbite mult mai eficient de catre organism. Pentru Calciu, solubilitatea în sânge este foarte importantă. De exemplu sub forma sa naturală Calciul este abosrbit doar în proporţie de aprox.15%. Sub forma chelatinată HVP, absorbţia merge până la 85%.
COMPOZITIE:
Calciu (elementar) chelatinat HVP.........................500mg
Magneziu (elementar) chelatinat HVP....................250mg
Zinc (elemntar) chelatinat HVP.................................25mg
Vitamina D (ulei din ficat de peste).......................200 U.I.
Adid Glutamic Hidrocloric..................................... 50mg
Betaine Hidroclorica (Betaine Hydrochloride)..........50mg
Celuloza microcristalina..........................................excip
Acid Stearic...........................................................excip
Stearat de Magneziu...............................................excip
Administrare:
2 tablete pe zi la mesele principale
Recomandări:
Se recomandă administrarea simultană sau alternativă cu produsului CAL-PLEX-D iar în cazurile de reticenţa la asimilarea calciului sau osteoporoza avansată se poate suplimenta şi cu MAGNEZIU TRIPLU COMPLEX pe perioada tratamentului.

Alte suplimente alimentare şi importanţa acestora în prevenirea osteoporozei

Acidul Omega-3

Menţinând un bilanţ optim al acizilor graşi polinesaturaţi esenţiali în organism se poate preveni pierderea de masă osoasă ce survine la femei de obicei după instalarea menopauzei din cauza scăderii nivelului estrogenilor, aflăm dintr-un studiu realizat de cercetătorii de la Purdue University şi Indiana University School of Medicine.
Se pare că o dietă mai bogată în acidul gras omega-3 şi mai săracă în acidul gras omega-6 ajută substanţial în prevenirea osteoporozei postmenopauză.
Conform articolului apărut în revista „Journal of Nutritional Biochemistry” cercetătorii de la Universitatea Purdue au analizat compoziţia şi densitatea ţesutului osos la şoarecii de sex feminin. La un lot de şoareci s-au îndepărtat ovarele, inducând astfel o stare asemănătoare cu cea a femeilor în postmenopauză, aceste animale primind acizi omega-3. Se ştie că acizii graşi polinesaturaţi deşi sunt esenţiali pentru organism se comportă diferit. Astfel un raport înclinat în favoarea acidului omega-6, prezent în cantitate crescută în cereale şi carnea de vită, predispune la boli cardiovasculare, boli inflamatorii, cancere şi boli autoimune, pe când o dietă mai bogată în acidul omega-3 (care se găseşte mai ales în nuci şi somon) protejează de bolile cardiovasculare, este benefică în boli depresive, ajută în menţinerea stării de sănătate şi conform studiului actual ajută şi în păstrarea densităţii osoase. După 12 săptămâni s-a observat că la şoarecii incluşi în experiment care au primit cantităţi mai mari de acizi omega-3 pierderea de ţesut osos a fost mult mai redusă, iar densitatea şi rezistenţa osoasă mult mai bună decât la celălalt lot (care a primit cantităţi mai mari de acid omega-6).
Se pare că un raport de 5/1 dintre acidul omega-6 şi acidul omega-3 ar fi optim pentru prevenirea osteoporozei postmenopauză. Beneficiile nu s-au observat la un raport de 10/1. Aceste date sugerează importanţa înţelegerii rolului diferitelor substanţe din alimentaţia noastră, precum şi impactul dietei corespunzătoare (sau necorespunzătoare) asupra menţinerii stării de sănătate a fiecăruia dintre noi.

Osteor-R

Principiile active din Osteo-R se remarcă prin acţiunea lor remineralizantă, de refacere a structurii osoase modificată postmenopauză, antiinflamatoare, antialgice, diuretică, detoxifiantă; stimulează sinteza de ţesut conjunctiv modificat patologic la nivelul articulaţiilor în artroze.
Efecte:
- Ca supliment fitoterapeutic în: -osteoporoza postmenopauză-reumatism cronic degenerativ (artroze) - reumatisme inflamatorii-boli de ţesut conjunctiv-stari de astenie si convalescenţă după boli debilizante, anemii si TBC
- Se recomandă o administrare atentă la bolnavii cu sindroame gastro-duodenale hiperacide-ulcer gastric si duodenal din cauza conţinutului în salicilati.
Compoziţie:
-Salvia. - 70 mg
-Filipendula Ulmaria - 100 mg
-Agropyrum Repens - 120 mg
-Polygonum Aviculare - 110 mg
-Equisetum Arvense - 90 mg
Mod de prezentare:
- Flacon cu 30 capsule
- Administrare: - 1-2 capsule de 3 ori/zi, înainte de masă, timp de cel puţin o lună; de preferat cure de 3-6 luni sau a la long în bolile cronice.
- Informaţii utile:
- Ca supliment fitoterapeutic în osteoporoza postmenopauză, reumatism cronic degenerativ (artroze), reumatisme inflamatorii, boli de ţesut conjunctiv, stări de astenie şi convalescenţă după boli debilizante, anemii şi TBC. Se recomandă o administrare atentă la bolnavii cu sindroame gastro-duodenale hiper acide, ulcer gastric şi duodenal din cauza conţinutului în salicilaţi.
În tratamentul fitoterapeutic de postmenopauză se recomandă următoarea reţetă:
Coenzima Q10 In Ulei De Catina(capsule) - 2 cps. X 3 ori / zi
Gemoderivat de Pin - muguri - 2 monodoze / zi
Tinctura de Coada Calului - 30 pic. X 3 ori / zi
Ulei de Peste Sardina si Cod Omega 3 - 2 cps. X 2 ori / zi .


Medicamente recomandate in tratamentul pentru osteoporoză


MIACALCIC NASAL (calcitoninum sinteticum salmonis )
Indicaţii:
Osteoporoză: stadiile precoce şi avansate ale osteoporozei de postmenopauză; osteoporoză de vârstă; osteoporoză secundară, ex. provocată de terapie cu corticosteroizi sau de imobilizare la pat. În aceste cazuri, Miacalcic-ul este asociat cu o administrare.
Categoria: Medicamente

ESTROFEM FORTE
Indicaţii: Sindromul de deficienţă estrogenică, prevenirea osteoporozei la femeia în postmenopauză expusă riscului de fractură. La femeia cu uter intact a se lua în considerare terapia combinată.
Categoria: Medicamente

TRISEQUENS FORTE
Indicaţii:
Sindromul de deficienţă estrogenică, prevenirea osteoporozei la femeia în postmenopauză expusă riscului de fractură.
Contraindicaţii:
Hipersensibilitate la componente, neoplasm de san suspectat, cunoscut, sau în antecedente, neoplazie de natură estrogenică suspectată sau cunoscută
Categoria: Medicamente

TRISEQUENS
Indicaţii:
Sindromul de deficienţă estrogenică, prevenirea osteoporozei la femeia în postmenopauză expusă riscului de fractură.
Contraindicaţii:
Hipersensibilitate la componente, neoplasm de san suspectat, cunoscut, sau în antecedente, neoplazie de natura estrogenica suspectată sau cunoscută
Categoria: Medicamente

ESTRACOMB TTS
Indicaţii: Tratamentul semnelor şi simptomelor datorate deficienţei estrogenice induse de menopauză la pacientele cu uter intact, profilaxia pierderii accelerate de substanţă osoasă în perioadă de postmenopauză.
Contraindicaţii: Carcinom mamar sau de endometru, endometrioza, sângerări vaginale de...
Categoria: Medicamente

ESTRADERM TTS 25, ESTRADERM TTS 50, ESTRADERM TTS
Indicaţii: Tratamentul semnelor şi simptomelor deficienţei estrogenice datorate menopauzei (naturală sau chirurgicală), precum tulburări vasomotorii, tulburări de somn, atrofie uro-genitală, modificări de dispoziţie, prevenirea pierderii accelerate de substanţa osoasă în perioadă de postmenopauă.
Categoria: Medicamente

KLIOGEST
Indicaţii:
Sindromul de deficienţă estrogenică, prevenirea osteoporozei la femei în postmenopauză expuse riscului de fractură.
Contraindicatii:
Hipersensibilitate la componente, neoplasm de sân suspectat, cunoscut, sau in antecedente, neoplazie de natura estrogenica suspectată sau cunoscută
Categoria: Medicamente

MIACALCIC
Indicaţii:
Osteoporoza: stadiile precoce şi avansate ale osteoporozei de postmenopauză; osteoporoză de vârstă; osteoporoza secundară,( ex. provocată de terapie cu corticosteroizi sau de imobilizare la pat). în aceste cazuri, Miacalcic-ul este asociat cu o administrare corespunzatoare de calciu şi vitamina D.
Categoria: Medicamente

FOSAMAX
Indicaţii:
Fosamax este indicat în tratamentul osteoporozei la femeile în postmenopauză. Contraindicaţii:
Anomalii ale esofagului care pot întârzia golirea esofagului, cum sunt stricturile sau acalazia. Incapacitate de a se ţine pe picioare sau de a sta în poziţie ridicată timp de cel puţin 30 de minute.
Categoria: Medicamente

OSTEOCHIN
Indicaţii:
Tratamentul şi prevenirea osteoporozei primare postmenopauza şi a osteoporozei senile. Atenuarea durerii acute şi cronice asociate cu osteoporoza. în osteoporoza secundară, adjuvant al tratamentului maladiei principale.
Contraindicatii:
Hipersensibilitate la medicament. Afectare hepatica severa.,ulcer.
Categoria: Medicamene

FEM 7
Indicaţii:
Ameliorarea simptomelor de menopauză. Prevenirea şi tratamentul osteoporozei la femeile considerate cu risc de fracturi.
Contraindicaţii: Sarcina, perioadă de lactaţie, neoplasm estrogeno-dependent, cancer mamar. Hemoragii genitale patologice nediagnosticate, afecţiuni renale severe, boli.
Categoria: Medicamente

CALCIU PLUS MAGNEZIU SI VITAMINA D3,
Indicaţii: Carenţa calcică, deficit de calciu în perioada de creştere, în timpul sarcinii şi alaptării, în tratamentul cortizonic prelungit, în insuficienţa paratiroidiană, în osteoporoza (senilă, de postmenopauză, de imobilizare sau sub corticoterapie), în osteopatii cu decalcifiere, în rahitism, ca tratament de fond în.
Categoria: Medicamente

CALCIUM PHARCO
Indicaţii: Ca supliment nutritiv: În timpul perioadei de creştere a dinţilor; în copilarie; în adolescenţa; în sarcina şi lactaţie; la femei în perioada de postmenopauză; la vârstnici. Tratamentul hipocalcemiei din: rahitism şi osteomalacie; osteoporoza (senilă, postmenopauză, consecutiv gastrectomiilor, imobilizare.
Categoria: Medicamente

CALCIU cu VITAMINA D3
Indicaţii: Ca supliment de calciu, în stări fiziologice în care absorbţia sa este insuficientă sau necesarul este crescut: copilarie si adolescenţă; sarcina şi lactaţie; stări postmenopauză; vârstă inaintată. În tratamentul deficientelor de calciu ce apar în afecţiuni ca: rahitism, osteoporoză, osteomalacie, crampe.
Categoria: Medicamente

CALCIU cu VITAMINA D
Indicaţii:
Deficit de calciu în perioada de creştere, în timpul sarcinii şi alăptării, în insuficienţa paratiroidiană, în osteoporoză (senilă, de postmenopauză, de imobilizare sub corticoterapie) şi alte osteopatii cu decalcifiere, în osteomalacie şi rahitism, ca tratament de fond în spasmofilie calcipriva.
Categoria: Medicamente

EVISTA
Indicaţii : Evista este indicat pentru tratamentul şi prevenirea osteoporozei de postmenopauză. Osteoporoza de postmenopauză se poate diagnostica după radiografia fracturilor osteoporotice, după densitometria minerală a oaselor, sau după simptomele fizice ale fracturilor vertebrale (ex. pierderea în greutate, cifoza dorsala).
Categoria: Medicamente

OSTEOCYNESINE(medicament homeopathic)
Indicaţii:
Decalcifieri, tulburări de creştere la copii, consolidarea fracturilor, convalescenţa. Asociere posibilă cu tratamentul hormonal clasic în perioadele de pre- sau postmenopauză.
Compoziţie: Calcarea ostreica 3 DH, Calcarea fluorica 3 DH,
Categoria: Medicamente

Recomandări naturiste in tratamentul osteoporotic
Se recomandă consumul de bitter suedez (3-5 linguriţe pe zi) precum şi ceaiuri (3-4 căni pe zi) cu fructe de cătină alba şi măceşe, frunze de mesteacăn, frasin, coacăz negru, zmeur, urzică, turiţa mare şi coada calului. Este indicat ceaiul din sămânţă de schinduf (o linguriţă pulbere la o cană de ceai din coada şoricelului sau coada calului de 4 ori pe zi).
În mod diferenţiat se recomandă pentru femei un decoct din lemn-dulce (6 părţi), talpa gâştei (2 părţi) şi salvie (1 parte), iar pentru bărbaţi un amestec de ghimpe (5 părţi), scânteiuţă (1 parte) şi saschiu (1 parte). Acestea se fierb 5 minute la foc redus, se infuzează 10 minute acoperit şi se beau 3-4 căni pe zi, înainte de mesele principale, timp de o lună pe trimestru.
Dacă boala este deja instalată, vă sugerăm următoarea reţetă: 200 g făină de orez (rîşniţi orez nedecorticat prin maşina de cafea), 200 g miere polifloră, 50 g polen şi 100 ml lapte dulce. Se amestecă bine, pînă se obţine o masă omogenă. Amestecul se pune în vas de sticlă şi se poate păstra la frigider. Se iau, zilnic, 3 linguri, cu două ore înainte de mesele principale.
În uz extern se folosesc băile generale cu herba de coada calului sau coada şoricelului (200 g la cadă). Sunt eficiente masajele locale cu extract uleios sau extract hidroalcoolic de coada şoricelului, ulei de catina, sunătoare, muşeţel şi răsină de conifere.Se ung zonele bolnave cu tinctură de coada şoricelului de câteva ori pe zi; se folosesc florile culese pe soare; acţioneză asupra maduvei oaselor şi a coloanei vertebrale stimulând irigarea cu sânge.
Se amestecă 1/2 litru alcool medicinal cu 50 aspirine pisate şi 2 linguri de sare de lămâie. Se lasă la macerat 2-3 zile, agitând de câteva ori pe zi până se dizolvă complet aspirinele. Cu acest preparat puteţi masa seara locurile dureroase
Apiterapia propune, în primul rând, lăptişor de matcă (pentru femei) şi apilarnil (pentru bărbaţi) care stopează decalcifierea oaselor, tonifică, energizează şi întinereşte ţesuturile. Mierea de albine şi polenul conţin toate elementele necesare susţinerii structurii sistemului osos. Pentru a trata dar şi pentru a preveni apariţia osteoporozei, mai ales după vîrsta de 40 de ani, este necesar un consum zilnic de miere şi polen.
La ambele sexe sunt eficiente mielitele din 500 g miere de albine cu un amestec din muguri proaspeţi de coacăz negru, frasin, mălin, mesteacăn, zmeur şi măr (câte 70 g din fiecare), avînd efecte în distrugerea microbilor şi dinamizarea organismului. Dacă mugurii sunt uscaţi se foloseşte 1 kg miere de albine iar după macerare se consumă câte o linguriţă de 3 ori pe zi.
Un alt preparat se obţine din miere de albine cu propolis, polen şi fructe de cătină albă, din care se iau 3 linguriţe pe zi.

Regimul alimentar

Se diferenţiază pe vârste având efecte preventive sau curative.În copilarie, alimentaţia va fi suplimentată cu nutrienţi care conţin calciu, fluor, seleniu şi vitamine (D, E, C, complexul B). Aceste componente vor fi asigurate prin alimente bogate în proteine (lapte, ouă, carne de vita şi pasare, zarzavaturi, fructe), cu convingerea ca orice dezechilibru din copilarie poate avea repercursiuni pentru tot restul vietii.
La vârstă adultă, după oprirea creşterii oaselor, alimentaţia va cuprinde produse, predominant, vegetariene, bogate în vitamine, din care să nu lipsească morcov, sfecla roşie, ceapă, cu efecte în întărirea oaselor şi în combaterea osteoporozei. Sunt recomandate alimentele uşor de digerat, supe de legume şi zarzavaturi, lactate bogate în calciu (iaurt, lapte, branzeturi), peşte gras (somon, ton, macrou, sardine) consumate săptămânal pentru conţinutul ridicat în vitamina D. Se mai consumă un ou la doua zile, carne fiartă sau înăbuşită de vită şi pasare iar la sfarşitul mesei se beau sucuri naturale de fructe (inclusiv citrice) sau ceaiuri fierbinţi de tei si muşeţel. Se exclud carnea de porc şi vînat, grasimile animale care intensifica pierderile de calciu precum şi excesul de cafea, alcool şi tutun care favorizeaza scăderea rezistenţei oaselor, mai ales la bărbaţi.
După vârsta menopauzei, alimentaţia va cuprinde produse uşor digerabile, preparate numai prin fierbere, evitând excesele de carne, dulciuri, cafea, alcool şi tutun care măresc riscurile evoluţiei osteoporozei.
După vârsta de 70 de ani sunt indicate consumurile de lactate, legume, fructe şi produse apicole în timp ce consumul de alcool, tutun şi cafea va deveni strict ocazional şi în doze minime.
La toate vârstele se poate lua un preparat complex cu coji de ouă măcinate şi amestecate cu miere de albine şi suc de lamaie din care se consumă câte 1 linguriţă de 3 ori pe zi, asigurând necesarul de calciu asimilabil.

Regimul de viaţă

Impune un program regulat de mişcare în aer liber şi la soare, începând chiar din copilarie, pentru a asigura dezvoltarea armonioasă a muşchilor şi scheletului. Soarele este principalul factor activator al sintezei vitaminei D, necesară în formarea sărurilor de calciu.
Exerciţiile fizice constituie o metoda profilactică pentru osteoporoză. Efectuate zilnic sau de doua ori pe săptămână, se pastrează densitatea ţesuturilor la nivelul colului femural şi al coloanei vertebrale, reducând riscul unor fracturi şi al durerilor articulare. Sunt eficace exerciţiile pentru spate, alergări sau plimbări (2-3 ore mers pe jos) şi sporturi corespunzatoare eforturilor fizice posibile.
După oprirea evoluţiei bolii, preocupările bolnavului trebuie să fie concentrate spre reluarea funcţiilor organelor distruse, pentru a intra într-o viaţă normala.
Exerciţiile fizice regulate ajută la menţinerea densităţii osoase şi, în plus, întăreşte sistemul muscular şi scade, astfel, riscul căderilor.Cele mai indicate sunt exerciţiile antigravitaţionale, care presupun purtarea unor greutăţi - mersul pe jos, urcarea scărilor.
Dacă suferiţi de osteoporoză, nu efectuaţi exerciţii care cresc riscul de fractură, cele care suprasolicită coloana vertebrală, cum este gimnastica aerobică, săritul cu coarda sau joggingul. Nu faceţi genoflexiuni, exerciţii de flexie a trunchiului pe coapse sau alte exerciţii care arcuiesc spatele.
Mişcarea ajută mult femeilor aflate în primii ani de menopauză. Printre efectele benefice obţinute se numară:
- creşterea densităţii osoase
- scăderea colesterolului şi lipidelor sangvine
- tonifierea muşchilor
- subţierea taliei
- creşterea rezistenţei la efort
- diminuarea apariţiilor migrenelor (dureri de cap)
- mai puţine episoade de modificări ale dispoziţiei
- ameliorarea insomniei.
Rezultatele acestei cercetări nu au evidenţiat modificări asupra bufeurilor (senzaţii de căldură subită şi trecătoare, resimţite pe faţă, gât şi trunchi, însoţite de transpiraţii şi frisoane, favorizate de emoţii şi variaţii de temperatură) sau depresiei, deşi alte studii au determinat efectul antidepresiv al exerciţiilor aerobice.
Nu este de mirare ca experţii laudă efectele benefice ale mişcării. Activitatea fizică regulata face parte din recomandarile pentru un stil de viaţă sanatos la orice vârstă.
Cercetarea a fost extinsă pe un lot nestudiat până atunci - femeile aflate la menopauză de 1 până la 8 ani.

Această afecţiune apare pe fondul deficitului de hormon estrogen, hormon care nu mai este secretat în cantităţi suficiente de ovare, care la menopauză se atrofiază.
În absenţa acestui hormon, la femei apar tulburari în asimilarea şi fixarea calciului, fapt ce duce cu timpul la slăbirea oaselor, care la investigaţiile radiologice arată nu ca o masă compactă, ci cu o anumită porozitate, de unde şi numele de osteoporoză.
S-a arătat însă că acest deficit de hormon estrogen poate fi compensat de o alimentaţie reîntineritoare, menită să relanseze activitatea hormonală În această alimentaţie este esenţială renunţarea la produsele toxice, iar aici, la loc de "frunte" se află carnea, zahărul şi alimentele cu aditivi sintetici.
Osul are nevoie de o dietă echilibrată care sa conţină atât proteine, grasimi şi zahăruri, cât şi vitamine şi minerale atât de necesare pentru o dezvoltare normală şi pentru refacere. În dezvoltarea normală a sistemului osos există două elemente-cheie ce nu trebuie sa lipsească din alimentaţie - calciul şi vitamina D. Din cauza consumului de alimente procesate ce conţin cantităţi mari de fosfor se elimină calciul din oase. Vitaminele necesare fixării calciului sunt D, A, C si K.
Trebuie preparată aşa numita hrana vie, pe baza de legume şi fructe proaspete, la care se adaugă cerealele nedecorticate, seminţele oleaginoase şi leguminoasele. Mai mult, printre alimentele reîntineritoare sunt multe care conţin chiar acest hormon estrogen, în stare naturală.
Iata cateva dintre ele:
- măslinele negre consumate ca atare şi uleiul din măsline, obţinut prin presare la rece (poartă denumirea comerciala de ulei extravirgin). Se consumă din belşug, însă nepreparate termic (în salate).
- germenii de grâu - sunt o adevarata sursă de hormoni naturali. Se consumă 2-3 linguri pe stomacul gol, de obicei în combinaţie cu miere, pentru a le da un gust mai placut.
Pentru persoanele care în timpul regimului cu multe crudităţi resimt acut senzaţia de foame este indicată şi adaugarea a câteva linguriţe de nucă rasă la germenii de grâu cu miere.
- lăptişorul de matcă - se iau 0,5-2 ml pe zi din acest produs apicol extrem de puternic.
La magazinele apicole specializate acest produs se găseste dizolvat în miere sau sub formă de drajeuri (aşa numitul lăptişor de matcă liofilizat).
O cură cu laptişor de matcă se ţine doua săptămâni, după care se face o pauză de patru săptămâni.
Un lucru foarte important este calciul, mai ales pentru persoanele cu risc crescut la osteoporoză. Osul pierdut nu mai poate fi recuperat oricât s-ar creşte aportul de calciu. Laptele degresat, pasteurizat sau fiert este o sursă bună de calciu, dar există şi produse vegetale bogate în calciu
cerealele integrale, seminţele, legumele de culoare verde închis (broccoli, spanac, frunzele verzi de salată, lăptucă, lobodă).
Alte alimente esenţiale pentru relansarea activităţii hormonale sunt:rădăcină de ţelină crudă şi frunzele verzi de ţelină, soia boabe şi mai ales germenii de soia, fulgii de ovăz, miezul de nucă, seminţele de floarea-soarelui neprăjite, susanul pastă (aşa numită tahină) şi sub formă de seminţe neprajite.

OMS (Organizaţia Mondială de Sănătate) consideră osteoporoza ca fiind una dintre cele mai frecvente zece boli de importanţă majoră din lume.
Din unghiul sănătăţii publice, osteoporoza de postmenopauză este cea mai importantă, afectând 25% dintre femei. Cauza este doar parţial involuţia, încetarea treptatată a funcţiei uteriene, a producerii de hormoni.
În prezent, cea mai vehiculată metodă de tratare şi prevenire a osteoporozei o reprezintă terapia de substituţie hormonală. Deşi substituţia estrogenică are un efect pozitiv asupra organismului, după o perioadă îndelungată ea poate fi nocivă (facilitând apariţia cancerului uterin şi mamar). Astfel, nici această soluţie nu se dovedeşte a fi ideală.

Fitoterapia

Produsele cu extract de plante -având mai puţine efecte secundare, par a fi o alternativă la terapiile medicamentoase active. Fitoestrogenii sunt denumiţi şi izoflavone.
Nu se ştie dacă izoflavonele au un efect pozitiv asupra osului sau dacă previn osteoporoza. De asemenea, nu se cunoaşte dacă afectează riscul bolilor cardiovasculare. Există cateva studii promiţătoare, dar nu vă recomandăm izoflavonele singure dacă denstitatea dumneavoastră osoasă este semnificativ scăzută (măsurata prin osteodensitometrie).
Alimente care conţin izoflavone:
-Boabe de soia 40mg/cană
-Făina de soia 25mg/cană
-Lapte de soia 40mg/cană
-Mâncare de soia 30mg/cană
-Brânză de soia 4440mg/cană
-Alte izoflavone
Unele femei nu pot consuma zilnic aceste alimente pe bază de soia. Puteţi încerca alte pudre de soia (citiţi eticheta, ca să vedeţi conţinutul de soia). Aceste pudre pot fi amestecate cu mixturi de cereale sau alte alimente, fiind mult mai uşor de ingerat. O alta alternativă ar fi consumarea de produse care conţin doar izoflavonele ce au fost extrase din proteine. De exemplu - Promensil, o tableta care conţine 40 mg de izoflavone derivate din trifoi, sau Healthy Women, o tabletă care conţine 50 de mg de izoflavone extrase din soia.
În Germania au fost facute unele studii despre Cimcifuga Racemosa ("iarba neagră") asupra simptomelor menopauzei. Se găseşte în produsul numit Reminefim. Pentru respectare dozelor se recomandă citirea cu atenţie a prospectului. Mai sunt disponibile şi alte remedii naturiste dar se cunosc prea puţine lucruri despre ele. Va recomandăm să consultaţi un specialist în medicina naturistă dacă Cimcifuga Racemosa şi izoflavonele nu vă sunt de folos.
EFECTE ADVERSE
Deşi unele femei nu relatează nici un fel de efecte secundare, posibile efecte secundare sunt:
Estrogenice:
-greaţa
-balonare
-sensibilitate mamara
-cefalee
- retenţie lichidianăEstrogenii

Estrogenii sunt steroizii sexuali majori care controleaza creşterea, remodelarea si homeostazia scheletului, în timp ce importanţa progesteronului este mai puţin definită. În urmă cu 60 de ani, Albright a legat producerea osteoporozei din postmenopauză de deficitul estrogenic şi a demonstrat ca tratamentul cu estrogeni amelioreaza balanţa calciului la aceste femei
Efectele fiziologice ale estrogenilor La nivelul osului ca organ, estrogenii actionează pentru a conserva masa osoasă. La nivel tisular, estrogenii inhibă tonic turn-over-ul osos si menţin balanţa dintre formarea şi resorbţia osoasa.
Mecanismele de acţiune a estrogenilor asupra osului
Osteoporoza de postmenopauză este o boală heterogenă caracterizată prin pierderea progresivă a ţesutului osos, care începe după menopauza naturală sau chirurgicală şi conduce la fracturi, la intervale variabile de la încetarea funcţiei ovariene. Factorul patogenic principal este deficitul estrogenic care determină o creştere a resorbţiei osoase şi o pierdere osoasă accelerată, precoce, în primii 5-10 ani după menopauză. Acest rol este argumentat de: Prevalenţa mai mare a osteoporozei la femei faţă de bărbaţi; Rata crescută a pierderii masei osoase demonstrată prospectiv prin densitometrie după menopauza naturală şi artificială; Existenţa unei relaţii între nivelurile circulante ale estrogenilor şi rata pierderii osoase; Efectul protector al substituţiei estrogenice asupra masei osoase si reducerii incidenţei fracturilor osteoporotice.
Efectele fiziologice ale estrogenilor
La nivelul osului ca organ, estrogenii actionează pentru a conserva masa osoasă. La nivel tisular, estrogenii inhibă tonic turn-over-ul osos si menţin balanţa dintre formarea şi resorbţia osoasă. Deficienţa estrogenică afectează remodelarea osoasă prin mai multe mecanisme: Creşte frecvenţa de activare a noi unitaţi metabolice osoase - BMU (bone metabolic units), ceea ce determină creşterea turnover-ului osos; Induce un dezechilibru de remodelare, prin prelungirea fazei de resorbţie osoasă (reduce apoptoza osteoclastelor) şi prin scurtarea formării osoase (creşte apoptoza osteoblastelor). Ca o consecinţă a acestor mecanisme, volumul cavităţii de resorbţie depaşeşte capacitatea osteoblastelor de a o umple. În osul trabecular, creşterea duratei de viaţă a osteoclestelor (OC) determină creşterea adâncimii cavităţilor de resorbţie, ceea ce duce la perforarea plăcilor trabeculare şi pierderea conectivităţii trabeculare. În osul cortical, se produce o stimulare a resorbţiei endostale şi creşterea porozitatii intracorticale.
Acţiunile directe ale estrogenilor pe osteoclaste
O serie de date experimentale aduc argumente pentru acţiunile directe ale estrogenilor pe generarea şi activitatea osteoclastelor: reduc proliferarea şi stimulează apoptoza precursorilor; antagonizează efectele GM-CSF si PTH/PTH-rp (Parathyroid hormone-related peptide) de diferenţiere a precursorilor; inhibă secreţia enzimelor implicate în degradarea matricei osoase (catepsine); reduc responsivitatea osteoclastelor la acţiunile citokinelor resorbtive.

Beneficiile substituţiei hormonale
Substituţia hormonală pe termen scurt (câteva luni):
- estrogenul controlează eficient simptomele vasomotorii şi nervoase perimenstruale. Riscurile pe termen scurt sunt reprezentate de apariţia trombembolismului venos şi hiperplaziei endometriale.
Substituţia hormonală pe termen lung (ani):
- estrogenul previne osteoporoza, fracturile postosteoporoză şi controlează simptomele atrofice.

Riscurile substutuţiei hormonale

Riscul de hiperplazie endometrială şi cancer endometrial se dublează dacă se face doar substituţie estrogenică. Cu toate acestea, atunci cand progesteronul este adaugat, aceste riscuri sunt mai mici decat la pacientele nesubstituite.
Cancerul mamar - Cele mai recente date indică faptul că, riscul relativ de cancer mamar invaziv este de 1.46 la pacientele care sunt substituite estrogenic şi progesteronic pentru o perioadă de 5 ani sau mai mult, dar este mai puţin agresiv şi cu debut mai precoce, astfel încat mortalitatea apare nemodificată sau chiar scăzută. Adăugând progesteron, riscul de cancer mamar nu scade, ba dimpotrivă, acest risc poate chiar să crească.
Trombembolia - riscul relativ este de 2.9 în primul an de substituţie. Riscul afectiunilor biliare este dublat prin substituţie estrogenică.

Contraindicaţii

Contraindicaţii absolute
Substituţia hormonală este contraindicată în urmatoarele cazuri: sângerări vaginale inexplicabile, boli hepatice active, carcinomul endometrial, tromboze vasculare recente sau antecedente de trombembolie în cursul substitutiei hormonale anterioare.
Contraindicaţii relative
Contraindicaţiile relative se aplică în urmatoarele cazuri: hipertensiune arterială, leiomioame uterine, migrene, hiperlipemii familiale, endometrioze şi afecţiuni biliare, antecedente familiale recente de trombembolii venoase (apărute la rude fără substituţie hormonală). Femeilor cu antecedente de infact miocardic nu li se recomandă substituţia estrogenică pentru prevenirea altor infarcte miocardice, ci pentru prevenirea osteoporozei şi a bufeurilor de căldură.

Substituţia pe termen lung versus substituţia pe termen scurt

Multe femei decid să folosească substituţia hormonală pentru a controla simptomele, dar nu pentru o perioadă de mai puţin de 5 ani. Nu există nici un studiu care să demonstreze că substituţia pe termen scurt (mai puţin de 5 ani) creşte riscul cancerului mamar, un tip de cancer frecvent întâlnit. Nu există în schimb nici beneficii pe termen lung. De exemplu, pentru a preveni osteoporoza este necesară substituţia pe mai mult de 5 ani.
Substituţia cu estrogen creşte riscul trombozei venoase şi trombozei pulmonare. Acest risc nu depinde de perioada substituţiei. Cu toate acestea, acest risc este relativ mic la femeile sănătoase. La femeile cu afecţiuni care ar favoriza trombozele venoase, nu este recomandată terapia cu estrogeni. Riscul pentru afecţiune biliare creşte lent la femeile substituite. Nici acest risc nu depinde de perioada substituţiei.
Osteoporoza - Osteoporoza poate determina fracturi, datorită scăderii densităţii şi rezistenţei osoase. Multe studii arată că scăderea densitaţii osoase este mai rapidă la menopauză, când nivelul de estrogen scade. Aceasta scadere poate fi incetinită prin administrarea estrogenului. Cele mai frecvente sunt fracturile de şold. 85% din fracturile de şold apar la femei, iar 10-20% din paciente decedează din cauza complicaţiilor. Alte efecte ale osteoporozei sunt scăderea în înalţime, deviaţii ale coloanei vertebrale şi dureri dorsale, datorită fracturilor vertebrale.
Având în vedere că anterior menopauzei femeia a fost expusă permanent la influenţa estrogenilor, este logic ca administrarea de estrogeni să corecteze deficientele care apar o dată cu menopauza. Administrarea de estrogeni se va face în asociere cu progesteron sau progestative atunci când uterul este în situ, pentru prevenirea apariţiei hiperplaziei endometriale. Începerea tratamentului hormonal se face în jurul varstei de 50 de ani, moment în care femeia poate să prezinte o patologie preexistentă sau unele modificări infraclinice. De aceea, înainte de instituirea tratamentului hormonal, se recomandă, alături de anamneză atentă, un minimum de investigaţii. Anamneza va identifica factorii de risc familiali (cancere, tromboze, afecţiuni cardio-vasculare), precum şi factorii de risc personali (fumat, afecţiuni ginecologice, boli cardiovasculare, intervenţii chirurgicale, diabet etc.). De asemenea, se impune examenul clinic general şi genital completat cu ex. citologic Babes Papanicolau, obligatoriu mamografie, eventual ecografie. Alte investigaţii de laborator utile sunt lipidograma , glicemia , osteodensitometria, dar unele dintre acestea sunt scumpe si nu sunt obligatorii.
O data cu instalarea menopauzei, tratamentul se va adresa femeilor care prezintă sindrom climacteric, la cererea acestora. Doza de estrogeni folosită va fi cea mai mica la care dispar simptomele pentru care a fost iniţiată.
Trebuie să se inteleagă că indicaţiile tratamentului hormonal de substitutie se fac la cererea bolnavei în condiţiile apariţiei simptomatologiei specifice, numai după completarea investigaţiilor.
Pentru tratamentul osteoporozei se folosesc bifosfonaţi, raloxifen, tibolonul, asociate cu Ca, Vit. D3, care sunt foarte eficiente la orice vârstă. Menopauza este obligatorie pentru femei, dar simptomatologia severa apare doar la 20-30% dintre ele şi poate dura ani. Acestor femei li se adreseaza în principal tratamentul de substituţie hormonală.
În funcţie de problemele şi antecedentele personale ale fiecarei femei, aceste noi alternative pot fi sau nu indicate.
Bifosfonaţii: Fosamax (alendronat) şi Actonel (risedronat) - această clasă de medicamente foloseşte, atât în prevenţia, cât şi în tratarea osteoporozei. Aceştia nu sunt hormoni, deci nu influenţează riscul de cancer mamar. De asemenea, nu au nici unul din beneficiile estrogenului, cum ar fi scăderea tensiunii arteriale sau a colesterolului. Sunt cele mai eficiente medicamente, pentru femeile care au o scădere semnificativă a densitaţii osoase. Asociaţia natională a medicamentului (ANM) a aprobat administarea unei singure doze crescute de fosamax pe săptămână.
Avantaje: - puţine efecte secundare - foarte eficiente - produse nehormonale - fără risc de cancere - fără sângerări vaginale - adminstrare o dată pe săptămână Dezavantaje: - nu ameliorează bufeurile de căldură - fără beneficii cardiovasculare - trebuie luate cu multă apa - este obligatoriu ortostatismul jumatate de oră după administrare
Evista (raloxifene) - Este eficient în prevenirea şi tratarea osteoporozei şi se pare că scade nivelul seric de colesterol. Din aceste două puncte de vedere, efectele sunt identice cu cele ale estrogenului. Dimpotrivă, asupra ţesuturilor mamar şi uterin nu are aceleaşi efecte, ceea ce înseamnă că nu trebuie luat suplimentar progestin (cycrin sau provera) şi nu creşte riscul de cancer mamar (de fapt, acesta chiar scade acest risc). Nu apar sângerari vaginale.
Avantaje:
- puţine efecte secundare
- previne scăderea densitaţii osoase
- posibile beneficii cardiovasculare
- poate scădea riscul de cancer mamar
- fără sângererări vaginale
Dezavantaje:
- poate accentua bufeurile de caldură
- este un medicament nou cu putina experienţă clinică.


TRATAMENT


Scheme de tratament
Există 2 scheme de bază: schema ciclică în care estrogenul se administrează zilnic, iar progesteronul timp de 1-12 zile pe lună, şi schema continuă, în care estrogenul şi progesteronul sunt administraţi zilnic. Unii medici folosesc şi alte scheme de tratament.
Estrogenul se poate administra per os (oral) sau sub forma de plasture schimbat de 1-2 ori pe săptămână. Plasturii sunt mai scumpi şi pot avea ca efect advers iritaţia pielii la nivelul unde a fost aplicat.
Estrogen (E)

zilnic
Progesteron (P) 1-12

zile/luna
Exemplu:


Ziua 1

E+P
Ziua 2

E+P
Ziua 3

E+P
Ziua 4

E+P
Ziua 5

E+P
Ziua 6

E+P
Ziua 7

E+P
Ziua 8

E
Ziua 9

E
Ziua 10

E
Ziua 11

E
Ziua 12

E
Ziua 13

E
Ziua 14

E
Ziua 15

E
Ziua 16

E+P
Ziua 17

E+P
Ziua 18

E+P
Ziua 19

E+P
Ziua 20

E
Ziua 21

E
Ziua 22

E
Ziua 23

E
Ziua 24

E
Ziua 25

E
Ziua 26

E
Ziua 27

E
Ziua 28

E
Ziua 29

E
Ziua 30

E

Schema continua
Estrogen Progesteron
Zilnic
Zilnic

Riscuri şi beneficii ale substituţiei hormonale
Urmatorul tabel prezintă riscurile şi beneficiile substituţiei hormonale şi efecte asupra diverselor organe:

Estrogen
Estrogen şi progesteron
Os
++
++
Endometru
-
+
Sân
?
?
Inimă
+?
+?
Legendă: Risc –
Necunoscut ?
Beneficiu mediu +
Beneficiu înalt ++
Hameiul – planta cu cel mai mare conţinut de substanţă estrogenică ca tratament în osteoporoză


Mecanismul de acţiune a produselor naturale folosite in osteoporoză este una complexa (unele neclarificate), deoarece pe lângă substanţele de tip estrogen pe care le conţin, mai există multe altele, care pot acţiona pe diferite “receptori”. In acelaşi timp, trebuie luat în calcul şi interacţiunea acestor ultime substanţe. Astfel apare acţiunea directă “osteoformatoare”, respectiv -prin efectul stimulator de calcitonină şi estrogeni- cea de reducere a resorbtiei osoase.
Conform studiilor, plantele conţin pe lângă fitosterini şi substanţe de tip estrogenic şi dintre acestea în cea mai mare cantitate: Hameiul (lupulus strobuli). Ambele substanţe sunt de origine fluoro-glucinică, se descompun uşor şi din ele se eliberează acidul izovalerian.. Dintre cei 40 de componenţi cei mai importanţi sunt : mircenul (27-62%), humulenul (3.5-35%), beta cariofilenul (2.7-17%) şi 2 undekanonul (2-17%). De menţionat conţinutul flavonoid.Este important conţinutul hameilului in minerale (8%). Alţi componenţi: kolina, asparagina, trimetilamina, acidul p-aminobenzoic. Acidurile lui amare dau gustul specific amar al berii, efectul bactericid al cseranyag si al uleiurilor volatile asigură conservarea şi caracterul spumos al băuturii.
În terapia medicamentoasă hameiul se utilizează în medicamentele cu efect sedativ, dar este cunoscut şi efectul de prevenire a infecţiilor, favorizant al digestiei şi cel estrogen-like .Efectul sedativ –contrar unor produse medicamenoase- nu dă simptome de oboseală. Se utilizează în special asociat cu alte substanţe cu efect asemănător (Valeriana, Passiflora, Avena sativa)- în cazuri de anxietate, insomnie, depresie. Efectul digestiv se datoreşte faptului că hameiul relaxează musculatura netedă a sistemului digestiv şi creşte secreţia gastrică şi biliară. Efectul bactericid e mai puţin accentuat. Se cunoaşte in schimb efectul an-afrodiziac.Alături de toate aceste calităţi, pot aparea şi efectele nedorite ale estrogenilor. De aceea este contraindicată la gravide şi în cazuri de cancer mamar (estrogen-receptiv).
Având in vedere cele de sus, hameiului (inf. 2-3 g/100 ml apa) poate fi utilizat la indicaţia medicului, 1-2 luni. Chiar şi în osteoporoză e nevoie supravegherea medicală.
În concluzie, putem afirma că hameiul poate fi utilizat în anumite stadii de osteoporoză ca complementari alimentari.
Aprecierea cantitativă şi calitativă a substanţei active este deocamdată nesoluţionată, de aceea trebuie utilizată cu prudenţă chiar şi cu indicaţii medicale.

Recomandări în alimentaţie ca tratament
pentru osteoporoză

În cazul osteoporozei se exclud din meniul zilnic toate produsele alimentare care intensifică eliminarea calciului din organism. De exemplu: cafeaua şi coca-cola măresc de cinci ori eliminarea calciului prin urina. Acelaşi efect îl au şi produsele care conţin multă sare sau multe proteine, cum sunt produsele din carne. De asemenea, unele alimente vegetale precum varza, taraţele, cartofii scad puternic absorbţia calciului în intestine. Nu numai produsele alimentare, ci şi preparatele pe baza de hormoni, cum sunt glucocorticosteroizii, favorizează dezvoltarea osteoporozei. în meniu trebuie introduse alimentele care să conţină cât mai mult calciu şi vitamina D3, care asigura asimilarea calciului
I. Supa de ceapă
Se foloseşte cu succes în vindecarea osteoporozei: 2 cepe mari sau 4 cepe medii, se curaţă de coajă, dar aceasta nu se aruncă. Ceapa se prajeşte în ulei până devine aurie. Se pune în cratiţă împreună cu coaja spalată, se toarnă 1 1 de apă şi se fierbe 10-15 min. După dorinţă se pot adauga 2 cubuleţe de concentrat pentru supe. Supa se lasă 15-20 min. după care se scot cojile de ceapă. Supa cu ceapă se împarte în trei porţii egale, pentru trei zile. Fiecare porţie se consuma fie dimineaţa, fie la pranz. Se repetă reţeta astfel încat cura să dureze o luna de zile sau mai mult în funcţie de necesităţi.
Supa se poate folosi nu numai în cazuri de artroza şi osteoporoză ci şi în caz de cancer la stomac; numai că, în acest caz, bolnavul nu va consuma decât lichidul din supă (fără ceapă).
II. Brânza cu calciu.
Se încălzesc 5 1 de lapte, se adaugă 1 litru de lapte bătut sau lapte acru, 300 g de smântână, 1 lingură de pulbere din coajă de ou, sau pastile pisate de calciu din farmacie. Se ia de pe foc înainte de fierbere şi se răceşte. Dacă este subţire, strecuraţi brânza. Zerul obţinut îl puteţi folosi pentru prepararea mâncărurilor sau, în cosmetică, ca mască pentru un par cu probleme ori ca loţiune de ten.
III. Citratul de calciu.
Fiecare om trebuie sa consume în medie, zilnic, 0,12 - 0,15 g de calciu. Dar consumul zilnic de cafea, ciocolată, CocaCola, măreşte eliminarea calciului din organism, prin urina, de cca. 5 ori. Acelaşi efect îl au şi consumul mare de sare şi de carne. Produsele care conţin celuloză ca: varza, cartofii, tărâtă, pâinea neagră, etc, micşorează considerabil absorţia calciului în intestine.
Trebuie să ştiţi că elementul Calciu poate fi absorbit şi folosit în organismul nostru numai în prezenţa vitaminei D3 sau C din lămâie. Astfel, necesarul zilnic de calciu, care se găseşte în 100 g de brânză de vaci sau 11 de lapte de vacă sau în coaja unui ou va fi consumat cu suc de lamaie (acesta va asigura adsorbţia cantitaţii de calciu).
Atenţie!
Sucul de lămâie nu poate fi înlocuit cu sare de lămâie dizolvată în apa.Metode de preparare a citratului de calciu:
- Prima metodă este mai simplă. Se macină pulbere coaja de ou (după ce în prealabil s-au spălat bine cojile de ou); se amestecă 1 linguriţă de praf de ou, cu 1 lingură de suc de lămâie proaspăt. Se amestecă până apare spuma. Se adaugă în mâncare sau se consumă separat, câte 2-3 linguriţe pe zi.
-A doua metodă este puţin mai complicată şi se adresează persoanelor cu afecţiuni în stadii mai avansate. 7 oua albe de casă spalate foarte bine, se pun întregi într-un borcan sterilizat şi peste ele se toarnă sucul a 12 lămâi. Se închide bine borcanul şi se păstrează la frigider 12 zile. Zilnic, se amestecă atent conţinutul borcanului cu o lingură de lemn. La sfârşitul perioadei, se trece conţinutul borcanului prin sita şi se amestecă cu 0,5 1 de coniac şi 200 g de miere de albine. Amestecul obţinut se păstrează în frigider şi se consumă de trei ori pe zi, între mesele principale.
IV.SalataPetale de crizantema se taie mărunt, se amestecă cu smântână şi se consumă ca atare sau se adaugă diferite fructe de pădure.
Indicaţii
Este indicată alimentaţia cu crudităţi. Persoanele cu exces ponderal trebuie să ştie că celulele grase din corp eliberează hormoni cu rol de diminuare a calciului din oase. Deficitul de hormon estrogen la femeile aflate la menopauză se poate compensa consumând anumite alimente care îl conţin, cum ar fi: măslinele negre şi uleiul de măsline extravirgin, germenii de grâu şi lăptişorul de matcă. Activitatea hormonală mai este îmbunătăţită de: ţelina, soia boabe sau germeni de soia, fulgi de ovaz, nuci, seminţe de floarea-şoarelui crude (pot fi încolţite), susan (pasta sau seminţe neprajite). Osteoporoza este o boala produsă prin demineralizare (calciu, fosfor, magneziu, fier, mangan etc. sau prin carenţa de vitamina D). Alimentele ingerate trebuie să asigure aceste elemente ce intră în alcătuirea oaselor. Excesul de proteine duce la osteoporoză, iar consumul de vegetale are rol protector. Lipsa enzimelor din hrana prin prelucrari termice duce la deprecierea mineralelor, deci la osteoporoză. Laptele conţine mult calciu, iar drojdia de bere mai multe enzime decât iaurtul. Deficitul de vitamina D prin lipsa consumului de peşte, ouă, lapte şi absenţa expunerii la soare pot să producă un sindrom dureros.Osteoporoza la femei se instalează mai ales în perioada menopauzei. Ca, Mg, D3, Si, vitamina B6, acidul folie si vitamina B12 sunt necesare în tratamentul osteoporozei.
Efectele pozitive ale borului, un mineral esenţial în lupta împotriva osteoporozei, au fost neglijate decenii la rând. Cercetătorii americani consideră că borul, împreună cu magneziul şi calciul, contribuie la consolidarea sistemului osos.
O doză de 3 mg de bor pe zi ajută organismul să asimileze calciul din alimente şi să dubleze nivelul de estrogen la femeile vulnerabile la osteoporoză.
Studiul efectuat asupra borului demonstrează, fără echivoc, că legumele şi fructele crude (broccoli, fragii, mandarine, struguri, nuci), dar şi uscate (caise şi prune), mai ales, reprezintă surse naturale bogate în bor. De asemenea, Vitamina D, care are un rol esenţial în absorbţia calciului în organism, îşi menţine nivelul optim în prezenţa borului şi a magneziului. Cercetătorii americani au convingerea că 3 mg de bor pe zi, prin consumul crudităţilor sau administrat sub formă de supliment, pot ţine sub control marile complicaţii create de osteoporoză
Siliciul este un oligoelement cu rol esenţial în integritatea ţesutului de susţinere, elasticitatea cartilajelor şi soliditatea oaselor. Planta coada-calului conţine siliciu. Pentru a avea o concentraţie mai ridicată se preferă decoctul, dar sunt eficiente şi tinctura sau caşetele cu această plantă. Decoctul se face astfel: se lasă la macerat timp de 3 h 50 g planta în 1 1 apă rece, apoi se fierbe 30 min. Se beau 3 căni/zi. Rezultatul se obţine după cca 2 luni. Este recomandat şi produsul „Bio-Calciu + D3 + Magneziu + Siliciu" sau Calciu, Magneziu, Zinc (Laboratoarele Medica, Bucuresti).
Se află în legume crude, mere, struguri, alge, nuci. Borul şi magneziul pot influenţa nivelul de vitamina D din organism.
Alături de cura nutriţională se recomandă:
Gimnastica, mers mult pe jos, reflexoterapie.
Indiferent de varsta, alimentaţia corespunzatoare şi exerciţiul fizic sunt esenţiale în prevenirea, dar şi tratarea afecţiunilor osteoporotice.
Datorită exerciţiilor "contra gravitaţiei” (cum sunt săriturile, alergatul, dansul, mersul), oasele devin mai puternice şi mai puţin vulnerabile la osteoporoză. Evident că dacă tonusul nu-ţi permite nu o sa te apuci să zburzi ca un copil de gradiniţă, dar asta nu înseamnă că ai voie să leneveşti în pat şi singurul muschi care lucrează să fie cel de la degetul cu ajutorul căruia schimbi canalele de la televizor. Sportul este important mai ales la femeile în vârstă, care au o rată mai mare de pierdere a densităţii osoase după menopauză. Studiile au aratat ca persoanele care au o condiţie fizică bună şi o musculatură “lucrata” sunt mai puţin expuse riscului îmbolnăvirii de osteoporoză. Femeile care stau jos mai mult de noua ore pe zi sunt cu 50% mai expuse riscului de a suferi o fractură de şold decât cele care stau jos doar şase ore pe zi. Ca orice alt organ, şi oasele necesită atenţie din partea noastră.
• Aport ridicat de apă pentru un sânge cât mai fluid. Oasele au mici orificii prin care penetrează vasele de sânge.
Medicamentele antiinflamatoare de sinteză nesteroidiene (Indometacin etc.) împiedică resorbţia de calciu din intestin la femeia aflata la menopauza.
• Tratamentul hormonal al menopauzei trebuie să ia în considerare riscul tumorilor de uter, san sau ovare (le faciliteaza).
• Durerile să fie combătute nu cu medicamente, ci pe căi naturale (băi, autosugestie etc). Medicamentele antireumatice sunt frecvent urmate de efecte nedorite. Să se facă tratament cu urmatoarele plante: tătăneasă, coadă-şoricelului, coada-calului, sunătoare, pedicuţă, păpădie, gălbenele, urzică, sub diferite forme: unguente, ceaiuri, băi, tincturi.
• Proteinele morfogene reprezintă marea speranţă de vindecare viitoare a osteoporozei.
• Preventiv, după 40 de ani să se consume miere şi polen, care conţin elementele necesare susţinerii sistemului osos.
• „Antriartritic natural" conţine calciu şi vitamina D (din cartilaj de rechin).
• Masaj cu un burete care activează circulaţia. Masajul se face de la vârful degetelor de la picioare şi mâini în sus. Pe urmă se unge cu ulei de măsline .Tot în acest sens se poate folosi şi macerat de muşeţel în ulei de masline.
• Lysi (ulei de cod) şi bitter suedez - 1 linguriţă diluată într-o cana de ceai sau un pahar cu apă, dimineaţa şi seara.
• Rădăcina de lemn-dulce are efect estrogen puternic, dar nu va fi luată de persoanele cu predispoziţie la tumori benigne sau maligne. Estrogenii naturali favorizeaza la femei asimilarea calciului şi normalizarea densităţii osoase. Se ia câte o linguriţă tinctură de lemn-dulce diluată cu 50 ml apă, de 3 ori/zi, în cure de 3 săptămâni, cu 2 săptămâni pauză. Tinctura se preparară prin macerarea timp de 14 zile a 5 linguri rădăcină uscată mărunţită (pusă într-un borcan) în 250 ml alcool de 70°. Se astupă borcanul şi după 2 săptămâni se filtrează şi lichidul se pune în sticle închise la culoare.
• Să se facă tratament cu planta coada-calului combinata cu lemn-dulce.
• Produsul „Osteocalcin" este creaţia Laboratoarelor Medica din Bucureşti, medaliat la Geneva şi Budapesta.
• Seminţele de mărar au efect estrogen moderat, fără efecte secundare la cei care au predispoziţie la tumori. Ele ajută la reglarea ciclului menstrual, creşterea sânilor şi combaterea hirsutismului (creşterea anormală a părului). Ca tratament, se poate lua tinctura de mărar, perioade lungi, câte 1 lingură diluată cu apă de 3-4 ori/zi. Tinctura de mărar se prepară din 20 linguri seminţe puse în 1/21 alcool de 70°. Se lasa la macerat 8 zile, apoi se filtreaza.
„Cartilaj de rechin" ajută în osteoporoză, artroze, retinopatie diabetică, terapia cu citostatice, imunodepresii. Este un antiinflamator local, înlatură durerea şi stimuleaza regenerarea ţesutului cartilaginos.
Cercetătorii americani au descoperit în cartilajul de rechin 2 proteine: angiostatina şi endostatina, care au rol de blocare a capilarelor ce alimentează procesul degenerativ şi stimuleaza formarea de noi capilare la nivelul articulaţiilor, favorizând formarea noului ţesut cartilaginos.
„Osteocalcin" conţine: ginseng alb, apilarnil, coada-calului. Previne şi combate osteoporoza şi simptomele menopauzei.
„Osteofort" conţine: atomizat de larve de trantor, ginseng alb, coada-calului, glucozamina sulfat. Ajută în osteoporoza secundară menopauzei, complicată cu osteoartroza. Toate sunt produse de Laboratoarele Medica din Romania.„Izofiavon", produs al companiei Tianshi, anticanceros, protector al oaselor, ajutand in tratarea osteoporozei si a bolilor cardiovasculare.„Osteostop cu izoflavonoide", produs de firma Walmark, conţine: soia, care are izofla-vonoide-fitoestrogeni - în special genisteina, ajutând la formarea oaselor; extract de coada-calului - remineralizant al oaselor, cu contribuţie la păstrarea şi creşterea asimilării mineralelor Ca, Mg, Mn in oase; vitamina D3, care fixează Ca în oase, vitamina K4, Mg, Mn, Ca, Zn. Produsul reduce riscul formării de carii, protejează împotriva depunerii de Ca în rinichi şi vezica biliara (pietre), favorizează funcţionarea normală a circulaţiei sângelui.
Mierea de albine şi polenul conţin toate elementele necesare susţinerii structurii sistemului osos. Pentru a trata dar şi pentru a preveni apariţia osteoporozei, mai ales după vîrsta de 40 de ani, este necesar un consum zilnic de miere şi polen.

Remedii naturiste pentru acumularea de calciu în oase

Lămâiul
Pentru accelerarea sudării oaselor fracturate şi combaterea carenţei de calciu se recomandă consumarea zilnica a trei linguriţe dintr-un biopreparat obţinut prin macerarea, timp de şapte zile, a cojilor de ouă în zeama de lamaie. Ca vitaminizant, îndeosebi pentru vitamina C, se poate consuma zilnic, în cure îndelungate, câte o lămâie tăiată felii sau sucul acesteia îndulcit cu zahar sau cu miere. Consumul exagerat de citrice poate fi însă dăunător ,excesul de vitamina C putând antrena accelerarea pierderilor de calciu din oase.
Spanacul
Consumat ca atare sau în preparate culinare, asigură un procent însemnat de minerale necesare organismului. Este contraindicat pentru reumatism, artitrism, litiază urică şi inflamaţii gastrice sau intestinale.
Loboda
Partea aeriană conţine importante cantităţi de potasiu, fosfor şi calciu, motiv pentru care se recomandă în orice afecţiune care presupune un plus de mineralizare a corpului. Se consumă ca atare sau în preparate culinare. Nu este recomandată persoanelor care suferă de litiază oxalică.
Morcovul
Beta-carotenul din radăcinile sale tuberizate determină creşterea sintezei progesteronului, hormon capabil să neutralizeze estrogenul natural crescut din perioada de menopauză. Se recomandă consumarea frecventă a legumei sau a sucului extras din aceasta.
Alte plante indicate pentru aceasta afecţiune sunt: pirul, coada calului, susanul, soia, migdalul. De asemenea câteva linguriţe de miere pe zi pot fi foarte benefice în tratarea acestei afectiuni.

Tinctură de mărar (Un medicament redutabil în lupta cu osteoporoza)
Seminţele şi florile unor plante aparent banale au nişte efecte hormonale care i-au uimit pur si simplu pe oamenii de ştiinţă.
Seminţele de ţelină, de pildă, au un efect extraordinar de stimulare a glandelor sexuale şi suprarenale, în timp ce florile morcovului sunt un reglator hipofizaro-gonadotrop excepţional.
Seminţele de mărar au un efect estrogen redutabil. Efecte excepţionale şi în reglarea ciclului menstrual, dar şi in creşterea sânilor şi combaterea hirsutismului (creşterea anormală a părului, în anumite zone).
Fără a avea un efect estrogen extrem de puternic, cum ar fi cel al rădăcinii de lemn dulce, tinctura de seminţe de mărar este foarte eficientă ş potrivită în tratamentul osteoporozei din mai multe motive:
- este foarte uşor de administrat şi este asimilata imediat de către organism.- este tolerată şi în cazul persoanelor cu predispoziţie spre afecţiuni tumorale benigne sau maligne (spre deosebire de remediile cu efect estrogen foarte puternic).
- poate fi luată în cure de lungă durată, de ordinul lunilor - element extrem de important în tratamentul osteoporozei, care este de regulă de lungă durată.

Cum se obţine tinctura de mărar?
Tinctura se prepară din 20 de linguri de seminţe de mărar, care se amestecă cu jumatate de litru de alcool alimentar de 70 de grade, după care se lasă la macerat 8 zile şi se filtrează. Se trage în sticlute mici, închise la culoare.
Cum se administrează tinctura de marar?
Se ia 1 linguriţă de tinctură dizolvată în jumatate de pahar de apă, de 3-4 ori pe zi. În paralel cu acest remediu, pe locurile dureroase se pun comprese cu o soluţie preparată din: 3 vîrfuri de cuţit de piper negru, un pahar de sare grunjoasă şi 1/2 l de coniac; se lasă la macerat 5 zile.
În cazul când osteoporoza este asociată cu reumatism, se prepară o soluţie din 1/2 l alcool medicinal, 50 aspirine pisate şi 2 linguri de sare de lămâie. Se lasă la macerat 2-3 zile, agitând de cîteva ori pe zi, pînă se dizolvă complet. Cu acest preparat se vor unge locurile dureroase.
Tratamentul durează minimum 6 luni.
Adoptaţi o alimentaţie sănătoasă
Practic, nici nu mai este necesară reluarea orientarilor în alimentaţie, care au fost suficient de mult detaliate, atât în indicaţiile de la tratamentul osteoporozei, cât şi în cele de la tratamentul celorlalte tulburari ale menopauzei, din numărul trecut. Singurul element care trebuie punctat este extraordinară importantă a renunţării la carne şi la celelalte produse toxice pentru profilaxia şi combaterea cancerului.

Sfaturi naturiste pentru alimentaţia în osteoporoză
- 200 g făina de orez nedetecorticat + 200 g miere de padure + 50 g polen + 100 ml lapte dulce nefiert, se amestecă bine. Se pune în vas de sticla închis la culoare şi se păstreaza la frigider. Se iau zilnic 3 linguri, cu 3 h înainte de masă, până se termină.
- amestecă sucul de la 2 lămâi cu coajă de la 10 ouă, calcinată în cuptor si pisată; se ţine la rece în sticluţe închise ermetic, se agită zilnic timp de 7 zile, se filtrează, se adaugă apă şi puţină miere, se iau 2 linguri pe zi
- în demineralizare se recomandă cura cu mere sau suc de mere
- bea în fiecare zi 2 pahare de suc de roşii
- consuma un pahar cu suc de sfecla rosie, struguri, pere sau coacaze negre, in fiecare zi
- ia în fiecare zi o lingurişa cu drojdie de bere
- consumă în fiecare zi 1-2 pahare cu suc de varză

Faceţi cure periodice de dezintoxicare.
Curele de dezintoxicare sunt una dintre armele redutabile pe care natura ni le-a pus la dispoziţie pentru lupta cu bolile de tot felul. Mai ales pentru omul modern, aceste cure sunt nu un lux, ci o necesitate, poluarea din aer, apă, alimentaţie obligâdu-ne sa ne despovărâm periodic organismul de toxine.
În perioada de toamnă, consumul a 1-2 kilograme de struguri pe zi, a unui pahar de suc de morcov cu pătrunjel înainte de fiecare masă, a salatelor de varză, ţelină sau ridichi este un mijloc pe cât de simplu, pe atât de eficient de dezintoxicare înainte de venirea iernii. De-a lungul timpului, în paginile noastre am inclus, şi vom include şi pe viitor, mijloacele de purificare şi regenerare a organismului specifice fiecărui anotimp şi fiecărei perioade a anului.
Asiguraţi-vă "supape" pentru stres.
Este un imperativ pe care oamenii de stiinţă îl iau tot mai mult in serios, deşi omului zilelor noastre îi este înca greu sa creadă ca angoasa, iritarea, mânia, depresia, anxietatea sunt mai periculoase, adesea, decât razele ultraviolete nefiltrate prin pătura de ozon sau decât deşeurile radioactive împraştiate în atmosferă de industria nucleară.

Alimente nerecomandate

Băuturile care conţin cola sunt bogate în fosfor şi cofeinã, determinând accelerarea pierderii de calciu la adulţi, iar la copii şi adolescenţi scade rata fixãrii calciului, reducând densitatea osoasã (BMD).CAFEAUA Cafeina reduce semnificativ absorbţia calciului. Efectul poate fi contracarat prin adaos de puţin lapte în cafea, dar nu creamer, în special pe bazã de grãsimi vegetale.
Sarea de bucătărie (clorura de sodiu) descreşte absorbţia calciului şi creşte excreţia acestuia. Se recomandã un consum de sub 6 g sare pe zi ţinând cont de faptul cã sarea se aflã ascunsã în cantitãţi apreciabile în majoritatea alimentelor industriale.
Mezelurile, cârnaţii, pateurile, conservele din carne conţin fosfaţi accentuând pierderea calciului, acidificã mediul intern, conţin grãsimi saturate uneori şi TRANS periculoase, conţin conservanţi, nitriţi care genereazã metaboliţi toxici.
Brânzeturile topite cu sãruri de fosfor: sunt o sursã importantã de fosfor contribuind la dezechilibrarea balanţei Ca / P.
Alimentele prăjite: conţin grãsimi peroxidate periculoase pentru sãnãtatea oaselor şi articulaţiilor sporind riscul apariţiei osteoartritei.
Vegetale bogate în oxalaţi (spanac, sfeclã, rubarbã, mãcriş) reduc absorbţia calciului.
Pâinea fără drojdie şi excesul de fibră alimentara conţin cantitãţi mari de fitaţi care se combinã cu calciu reducând absorbţia acestuia.
Alcoolul, fumatul: contribuie la reducerea densitãţii osoase.
Foarte important este statusul de sãnãtate şi depistarea timpurie a unor intoleranţe alimentare, alergii alimentare care pot determina stãri de malabsorbţie inclusiv a substanþelor necesare sistemului osos.Se vor combate parazitozele şi stãrile inflamatorii care pot înrãutãţi atât absorbţia nutrienţilor dar şi creşterea STRESULUI OXIDATIV .


Rolul TAI CHI CHUAN în recuperarea osteoporozei

« Iarna, crengile rigide ale brazilor se supraîncarcă cu zapada, cedează sub greutatea acestora si se rup. Crengile elastice si subţiri ale salciei se indoaie, zapada se scutură de pe ele si apoi revin la poziţia iniţială « Shirobey Akyama – medic japonez, fondatorul jiu-jitzu-ului (arta supleţii), 1600.
Reeducarea echilibrului şi coordonării reprezintă un obiectiv important în recuperarea osteoporozei având un rol deosebit, alături de creşterea de forţă şi rezistenţă musculară, în prevenirea căderilor generatoare de fracturi.
Tai Chi Chuan este o parte din cultura si civilizaţia chineză, o expresie a inţelepciunii chineze. De secole, el reprezintă un sistem de exerciţii despre care se consideră că îmbunataţesc echilibrul si armonia energiilor Yin si Yang.
Adoptând poziţiile Tai Chi, individul devine mai concentrat, mai conectat, permiţând energiei Qi ( Chi), a pamântului, să se înalţe în întreg organismul, tot aşa precum un copac absoarbe prin rădăcini energia şi hrana din sol. Metoda este uneori denumită şi « exerciţiul gânditorului » presupunând activarea tuturor regiunilor corpului printr-o serie de mişcari specifice denumite « forme ». Are drept caracteristici : lentoarea mişcărilor , cursivitatea lor. Se execută fără întrerupere, cu o concentrare deosebită asupra modului de efectuare al exerciţiului, în combinaţie cu mişcări de respiraţie coordonate cu ritmul mişcarilor.
Toate aceste elemente au efect calmant, sedativ, reechilibrant al sistemului nervos central.
În China, Tai Chi este practicat în fiecare dimineaţă, ca un ritual de pregătire pentru activităţile zilnice, când vremea o permite, în aer liber. Secolele de practica Tai Chi Chuan au demonstrat importanţa acestei metode în menţinerea sănătăţii şi prevenirea bolilor.
Astăzi, o amplă documentaţie demonstrează cu date obiective eficienţa sa în menţinerea echilibrului şi coordonării la persoanele vârstnice, pentru care prevenirea căderilor este un obiectiv important.
În Clinica Universitară III a Institutului Naţional de Recuperare, Medicină Fizică si Balneoclimatologie s-a organizat prin bunăvoinţa unui grup de specialişti un curs gratuit de Tai Chi la care participă paciente cu osteoporoză diagnosticată.
Una dintre cele mai vechi filosofii medicale - filosofia Taoista – categoriseşte toate fenomenele şi transformările în limitele celor cinci energii fundamentale, sau loji energetice: Lemnul, Focul, Pamântul, Metalul şi Apa. Componentele anatomice şi procesele fiziologice ale corpului uman sunt distribuite şi ele - în raport cu funcţiile şi interacţiunile dintre ele - celor cinci loji.
Apa constituie loja căreia îi aparţin (printre altele) rinichii, vezica urinară, sitemul osos, urechile, aparatul sexual. Între acestea, rinichii "tronează" ca lideri ai celorlalte. Tulburările renale, începând cu dezechilibrele energetice şi continuând cu modificările organice reprezinta sursa cea mai importantă a afecţiunilor sistemului osos (articulaţii, coloană vertebral, dantură), a scăderii auzului, a tulburărilor de dinamică sexuală, ori ale vezicii urinare şi, chiar, a îmbătrânirii premature. Se ştie că osteoporoza apare frecvent la femeile la care s-a instalat menopauza. Acest lucru se datorează, conform principilor medicinii chineze, scăderii nivelului energetic al rinichilor, care nu mai pot hrani glandele sexuale si nici ţesuturile osoase. Pe de altă parte, femeile care au neglijat să-şi trateze la timp anexite, cistite repetate şi/sau chiste ovariene, sau care au suportat mai multe avorturi, sunt mai expuse riscului de osteoporoză sau reumatism poliarticular, sau combinaţia acestora. Aşadar, o primă măsura de prevedere ar fi aceea de a acorda atenţie tuturor tulburarilor enunţate mai sus. La acestea, s-ar mai putea adauga mijloacele de tratare a ceea ce s-a distrus deja. Cum nici barbaţii nu sunt scutiţi de riscul osteoporozei, este bine ca toată lumea să recurga la o dietă mai atent canalizată, insistând pe urmatoarele alimente: scoici de apă dulce şi de mare şi praful din cochiliile lor, raci, crabi, sardele, creveţi, fasole soia neagra, fasole roşie, năut, linte, orz, pepeni galbeni şi roşii, mure, dude, coacaze, germeni de grau, cartofi, alge de mare, spirulina, susan, ouă, branză, carne de porc,sparanghel, aloe vera si mandarine. Persoanele cu constipaţie şi fecale foarte uscate şi tari trebuie să consume des susan negru, sau ulei de susan. Nu ezitaţi să mâncaţi rinichi de porc, oaie, miel şi vită ca şi ficatul acestor animale. Este o parere greşită aceea că produsele lactate ar aduce necesarul de calciu în organism. Ele nu pot compensa nici pe de parte pierderile mari pe care le sufera bolnavii de osteoporoză. În schimb, este nevoie de un aport energetic suplimentar pentru rinichii dumneavoastra, pe care îl puteţi obţine din combinaţia de ginseng cu laptişor de matca. Astfel, organismul va fi mai apt să reţină şi să metabolizeze corect calciul, iar oasele îşi vor reface densitatea cuvenită.

2 comentarii:

Anonim spunea...

foarte tare frate!!!!merita citit

adyna** spunea...

hm...desi am doar 19 ani ma gandesc k aceasta sentinta a menopauzei planeaza asupra mea inevitabil,cat despre faptul k inclin sa cred k toti tinerii ar fi normal sa se ingrijoreze nu doar pt sanatatea lor dar si pt cea a persoanelor dragi din familie(mama,bunik,matusa) kre se apropie vertiginos de aceasta"prapastie",deloc placuta si confortabila,care este menopauza.
Tot ce as putea sa fac este sa recomand si sa imi sfatuiesc prietenele si rudele apropiate predispuse la aceasta afectiune k o mai buna informare asupra prevenirii si tratarii atat a simptomelor din menopauza cat si a afectiunilor adiacente ei.
Mi se pare incorect k evolutia neindreptateste aceasta fiinta responsabila de perpetuare speciei in mod direct.Femeia este cea kre sufera transformari fiziologice in mod obligatoriu datorate acestui impecabil sistem reproductiv,cum ar fi menstruatia,sarcina si nasterea,activitati kre cicatrizeaza uneori puternic intreg organismul.
In aceste conditii in kre discriminarea sexista divina este evidenta,fara dreptul nici unei obiectii la finalul vietii reproductive knd normal ar fi k el sa insemne repaos,degenerarea organismului odata cu varsta coreleaza strans cu efectele si simptomatologia menopauzei.Cred k necesitatea cunoasterii si prevenirii este importanta si
obligatorie.
Recomand cu caldura acest ghid sperand k tot mai putine femei vor suferii consecintele osteoporozei si nu numai.